Vegotrenden vänder

Publicerad 18 mars 2024 kl 12.52

Inrikes. Trenden mot en ökning av vegetarisk konsumtion har pågått i många år. Men nu verkar den ha mattats av, enligt Axfoods Vegobarometer.

Dela artikeln

Rachel Bråthén, en influencer med miljontals följare under namnet Yogagirl, valde att öppet gå ut med sin övergång från veganism till att inkludera kött i sin kost.

Hon uppger att den främsta anledningen till att hon började äta kött igen var att hon kände att hon inte mådde bra eller inte fick i sig det hon skulle.

– När jag åt mitt första ägg kändes det skamligt, men på kort tid kände jag att jag mådde bättre, säger Rachel Bråthén till SVT Nyheter.

Denna förändring ledde till att hon förlorade tusentals följare och till och med utsattes för dödshot.

Men Rachel Bråthén är inte ensam om att ha bytt diet. Enligt Axfoods årliga Vegobarometer förblir antalet vegetarianer och veganer stabilt på cirka åtta procent. Samtidigt minskar frekvensen av vegetariska dagar hos de som identifierar sig som flexitarianer (äter kött ibland).

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood och tidigare miljöpartist, spekulerar över om denna trend kan vara relaterad till en ökad medvetenhet om ursprunget och innehållet i maten.

– När man tänker vegetariska proteinersättare undrar en del var de kommer ifrån. Och finns det tillsatser i dem? Det gäller ju givetvis inte all vegetarisk mat, men det kan nog vara en del som tänker till lite grann och då inte är lika sugna längre, säger hon till SVT.

Rachel Bråthén reflekterar över den idealiserade bilden av veganer som "godare människor" och hur hon själv var en del av den.

– Det finns en idé om att veganer är godare människor och jag var definitivt en del av det. Jag predikade om vad andra borde äta, men det kommer jag aldrig göra mer. Jag kommer inte definiera mig efter vad jag har på tallriken, säger hon till SVT.

Vegobarometer
"Jag äter vegetariskt 2-6/dagar i veckan":

2016 19%
2017 22%
2018 24%
2019 28%
2020 29%
2021 30%
2022 32%
2023 27%

Källa: Axfoods Vegobarometer 2016-2023/Verian (tidigare Kantar/Public) 1.169 svarande i Sifos webbpanel.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.