Överläkare blev omplacerad efter judisk förtalskampanj

Publicerad 6 november 2019 kl 22.30

Inrikes. En överläkare på Karolinska sjukhuset blev omplacerad efter att ha anklagats för att ha utsatt kollegor för "antisemitiska trakasserier". Detta trots att en extern utredning inte fann några belägg för påståendena, rapporterar SVT:s "Uppdrag Granskning".

Gilla artikeln på Facebook

Hösten 2018 rapporterade en rad medier om att en överläkare och avdelningschef på neurokirurgiska kliniken på Karolinska sjukhuset i Solna påstods ha trakasserat judiska kollegor. Bakom anmälan stod en judisk läkare på kliniken.

Den internationella judiska organisationen Simon Wiesenthal-centret kopplades snabbt in och började utöva påtryckningar på KI-ledningen. Centret satte också upp händelsen på sin lista över 2018 års tio "värsta antisemitiska händelser".

Även två andra judiska läkare påstods i anmälan ha utsatts för antisemitiska trakasserier från överläkaren – som heter Inti Peredo. Det bildades i samband med detta också en aktivistgrupp på sjukhuset – "Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism".

Sjukhusledning beställde en extern utredning från en advokatbyrå som visade att det inte fanns några belägg för att överläkaren skulle ha ägnat sig åt några antisemitiska trakasserier. Men efter de internationella och interna påtryckningarna beslutade KI ändå att omplacera Peredo, så att han inte längre får träffa patienter eller utföra operationer.

Rabbinen Abraham Cooper på Simon Wiesenthal-centret hade då skrivit till sjukhusledningen att utredningen var ”ett slag i ansiktet på varje jude”. I Uppdrag granskning kommer det dock fram att Cooper inte ens läst rapporten själv.

– Jag vet att jag inte är rasist. Jag vet att jag inte är antisemit. Jag litar på att sanningen ska komma fram, säger överläkaren till Uppdrag granskning.

Kollegor till Inti Peredo vittnar i Uppdrag granskning om att han snarare är en starkt övertygad antirasist.

Enligt Peredo beror konflikten istället på att han som verksamhetschef på kliniken tidigare blev involverad i en infekterad och utdragen konflikt mellan den judiske läkaren och en sektionsansvarig överläkare. Det slutade med att Peredo hösten 2016 beslutade att omplacera den judiske läkaren. Det var efter detta som den judiska läkaren påstod att omplaceringen berodde på antisemitism.

– Det enda sättet att komma tillbaka till sektionen var att ogiltigförklara mitt beslut. Och då är det smutskastning som gäller, säger Inti Peredo till Uppdrag granskning.

Ingen av de judiska läkarna som påstås ha utsatts för antisemitism har velat delta i Uppdrag granskning. De har inte heller presenterat någon dokumentation som ger stöd för deras version av det inträffade.

Den omplacerade judiska läkaren påstår också att Inti Peredo har spridit "judehat" i sociala medier. Anklagelsen avser fyra Israelkritiska satirteckningar som Peredo publicerade i samband med konflikten i Gaza för fem år sedan.

Inte ens den judiske DN-profilen och författaren Göran Rosenberg, som Uppdrag granskning har visat bilderna för, håller dock med om att de är antisemitiska. En av bilderna, som jämför en kvinnlig israelisk soldat med en flicka i Hitlerjugend, anser han dock vara "problematisk".

– Hade det här förekommit på en nazistisk sajt, då är det klockrent, då är avsikten antisemitisk. Om det förekommer i ett sammanhang där man allmänt vill kritisera kriget i Gaza, för det var i det sammanhanget det var vad jag förstår, får man kanske vara lite överseende, det kanske är en människa som inte riktigt fattar det, säger Göran Rosenberg till Uppdrag granskning.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten. Forskarna upptäckte sambandet av en slump.0 

Nu är det vetenskapligt bevisat: Män är roligare än kvinnor. Deltagarna i studien anonymiserades – så resultatet kan inte bero på "sexism".0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0