Genrebild.

Överläkare varnar för Centerns invandring – kan skapa "enorma problem"

Publicerad 12 februari 2019 kl 16.09

Inrikes. Centerpartiet planerar för ännu mer invandring till Sverige. "Ensamhet" föreslås bli grund för att få stanna i landet. Men nu varnar läkare för vad detta kommer innebära.

Gilla artikeln på Facebook

I sommar införs den nya mer generösa rätten till familjeåterförening för invandrare, i enligt med regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L.

Men detta är alltså bara början. De fyra partierna vill också införa en ny "humanitär skyddsgrund".

– Det skulle kunna vara att man flyr från en klimatkatastrof, vilket "övrigt skyddsbehövande" tidigare omfattade. Det kan också handla om personer som är svårt sjuka där man vet att personen kommer att dö, av kanske en hjärntumör, om några månader. Det kan vara en äldre person som inte har någon kontakt med någon över huvud taget i hemlandet och som också är väldigt sjuk, sade Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson till Ekot i januari.

I en debattartikel i Expressen varnar idag överläkare Stefan Krakowski för vad detta kan få för konsekvenser. Enligt honom kommer läkarna bli "nästa offer" för Centerns invandringspolitik.

"Det handlar alltså om att erbjuda uppehållstillstånd till personer som lider av svår sjukdom eller känner sig ensamma med allt vad det skulle innebära i form av massiva insatser från sjukvårdens sida, resurser som vi inte har. Faktum är att svensk sjukvård inte räcker till för de människor som redan finns i landet. Nu kommer läkarna att utsättas för påtryckningar beträffande vem som ska bedömas som tillräckligt sjuk eller ensam för att få stanna i Sverige", skriver han.

Vidare påpekar han att omkring 20–30 procent av "asylsökande flyktingar" i Sverige lider av någon form av psykisk ohälsa. Inför politikerna en invandringspolitik där fysisk eller psykisk ohälsa blir ett asylskäl i sig, kan det leda till "enorma problem", skriver han och kallar Centerpartiets planer för "ogenomtänkta förändringar". Enligt Krakowski kommer läkarkåren utsättas för samma press som lärarna efter att den så kallade gymnasielagen klubbades igenom och gjorde så att tusentals afghaner utan asylskäl fick stanna i Sverige. Krakowski "trycker" därför på larmknappen, skriver han, men är tveksam till om ansvariga politiker komma lyssna på signalen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus