Genrebild.

Överläkare varnar för Centerns invandring – kan skapa "enorma problem"

Publicerad 12 februari 2019 kl 16.09

Inrikes. Centerpartiet planerar för ännu mer invandring till Sverige. "Ensamhet" föreslås bli grund för att få stanna i landet. Men nu varnar läkare för vad detta kommer innebära.

Gilla artikeln på Facebook

I sommar införs den nya mer generösa rätten till familjeåterförening för invandrare, i enligt med regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L.

Men detta är alltså bara början. De fyra partierna vill också införa en ny "humanitär skyddsgrund".

– Det skulle kunna vara att man flyr från en klimatkatastrof, vilket "övrigt skyddsbehövande" tidigare omfattade. Det kan också handla om personer som är svårt sjuka där man vet att personen kommer att dö, av kanske en hjärntumör, om några månader. Det kan vara en äldre person som inte har någon kontakt med någon över huvud taget i hemlandet och som också är väldigt sjuk, sade Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson till Ekot i januari.

I en debattartikel i Expressen varnar idag överläkare Stefan Krakowski för vad detta kan få för konsekvenser. Enligt honom kommer läkarna bli "nästa offer" för Centerns invandringspolitik.

"Det handlar alltså om att erbjuda uppehållstillstånd till personer som lider av svår sjukdom eller känner sig ensamma med allt vad det skulle innebära i form av massiva insatser från sjukvårdens sida, resurser som vi inte har. Faktum är att svensk sjukvård inte räcker till för de människor som redan finns i landet. Nu kommer läkarna att utsättas för påtryckningar beträffande vem som ska bedömas som tillräckligt sjuk eller ensam för att få stanna i Sverige", skriver han.

Vidare påpekar han att omkring 20–30 procent av "asylsökande flyktingar" i Sverige lider av någon form av psykisk ohälsa. Inför politikerna en invandringspolitik där fysisk eller psykisk ohälsa blir ett asylskäl i sig, kan det leda till "enorma problem", skriver han och kallar Centerpartiets planer för "ogenomtänkta förändringar". Enligt Krakowski kommer läkarkåren utsättas för samma press som lärarna efter att den så kallade gymnasielagen klubbades igenom och gjorde så att tusentals afghaner utan asylskäl fick stanna i Sverige. Krakowski "trycker" därför på larmknappen, skriver han, men är tveksam till om ansvariga politiker komma lyssna på signalen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0