Övervakningskameror har gjort Malmögetto säkrare

Publicerad 14 augusti 2019 kl 11.03

Inrikes. Övervakningskameror har hjälpt polisen att ingripa mot narkotikabrott. Kamerorna verkar även ha ökat tryggheten i stadsdelen södra Sofielund i Malmö, visar en forskningsrapport från Malmö universitet.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan 2015 har polisen övervakningskameror på och omkring Sevedsplan i södra Sofielund i Malmö. Forskarna har följt utvecklingen både vad gäller brott och skadegörelse och hur de boende och näringsidkare upplevt trygghet före och efter kamerorna kom upp.

Enligt polisen är södra Sofielund ett så kallat särskilt utsatt område. Den huvudsakliga brottsproblematiken har under flera år varit den öppna narkotikahandeln.

– För egendomsbrott som inbrott i bostäder, källare, bilar m.m. ser vi en antydan att brotten minskar något i Sofielund. Våldsbrott i offentliga miljöer ser ut att ha minskat något inom det område som täcks av kamerorna men minskningen är inte signifikant, säger forskaren Anna-Karin Ivert i ett uttalande.

– Däremot har narkotikabrottsligheten ökat vilket bör tolkas som att polisen sedan kamerorna sattes upp kunnat arbeta på annat sätt. Polisen har identifierat fler, gjort fler gripanden men också kunnat arbeta brottsförebyggande. Polisen är väldigt positiva och menar att övervakningskamerorna är ett användbart instrument.

Men även om den öppna handeln med narkotika har minskat, så kan den ha flyttat till andra gator eller mer insynsskyddade platser, enligt Ivert.

– Det positiva är att boende och näringsidkare upplevt en ökad trygghet med kamerorna, säger hon.


Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Två barn knivhuggna i Stockholm

Ena offret en flicka. Annan minderårig gripen för mordförsök.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0