Video: Här håller EU-Juncker hyllningstal till Marx

Publicerad 6 maj 2018 kl 17.58

EU. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll ett passionerat hyllningstal till Karl Marx under två­hundra­års­firandet av den kommunistiske filosofens födelse i tyska Trier på lördagen, rapporterar polska TVN24.

Gilla artikeln på Facebook

Under besöket i Trier, där Karl Marx föddes den 5 maj 1818, avtäckte Juncker bland annat en gigantisk staty av Marx som hade donerats av den kinesiska diktaturregimen, rapporterar Daily Mail.

I ett passionerat tal under dagen försvarade Jean-Claude Juncker den kommunistiske tänkaren från ansvar för den brottslighet som kommunistiska regimer ägnat sig åt under framförallt 1900-talet.

– Idag förknippas han med saker som han inte har något ansvar för, sade Juncker till sina åhörare och fortsatte:

– Marx har inte något ansvar för de övertramp som hans påstådda arvtagare ska ansvara för.

Inför besöket fick EU-kommissionen ett brev från en grupp amerikanska kongressledamöter som vädjade till honom om att "inte hylla Karl Marx på något sätt" och som underströk att han kan knytas till över 100 miljoner människors död i kommunistiska diktaturer. Marxismen är en "giftig ideologi som har lett till massmord, tortyr och slaveri överallt där den införts", hette det vidare i brevet.

Protester kom även in från Ungern där en grupp parlamentsledamöter från regeringspartiet Fidesz varnade för att EU-ordförandens deltagande under evenemanget "kommer att framstå som förskräckligt i synnerhet för medborgare i de länder som lytt under decennier av kommunistisk diktatur".

En talesman för EU-kommissionen försvarade Junckers tal och närvaro vid evenemanget, och hävdade att "det vore närapå att förneka historien" att inte tala om Marx.

– Efter årtionden av erfarenhet av jobbet som politiker på både nationell och EU-nivå har herr ordförande Juncker de historiska omständigheterna och känsligheterna klara för sig, sade hon och fortsatte:

– Vad människor än säger om Karl Marx, så kan ingen förneka att Marx är en person som formade vår historia på ett eller annat sätt.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.