Video: Här har de sex i baksätet på FN-bilen

Publicerad 27 juni 2020 kl 14.23

Utrikes. Ännu en sexskandal skakar nu Förenta Nationerna sedan ett videoklipp dykt upp som visar hur en man har sex med en kvinna i baksätet på en av FN:s officiella bilar.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt The New Humanitarian har FN inlett en utredning sedan ett 18 sekunder långt filmklipp spridits i sociala medier som visar hur en kvinna sitter gränsle över en man i baksätet på en vit fyrhjulsdriven Toyota med bokstäverna "UN" målade på fordonet.

Enligt den FN-närstående tidningen är videon filmad nattetid på HaYarkon street i centrala Tel-Aviv, Israels största stad. Av videon att döma ser det ut som att mannen och kvinnan har sex med varandra medan bilen färdas längs den vältrafikerade gatan. FN-bilen tros tillhöra United Nations Truce Supervision Organisation (UNTSO) som har observatörer stationerade i regionen för att hålla ett öga på gränsen mellan Israel och Libanon samt de av Israel ockuperade Golanhöjderna.

FN har bekräftat att videon visar en av deras bilar och FN-talesmannen Stéphane Dujarric säger till The New Humanitarian att hon är "chockad och djupt berörd av det som syns i videon".

– Det beteende som ses i videon är avskyvärt och strider mot allt vi står för och har arbetat för att uppnå när det gäller att bekämpa olämpligt sexuellt beteende bland FN:s personal, säger hon.

Det finns misstankar om att kvinnan som syns i baksätet på bilen är prostituerad. Att köpa sex var fram till förra månaden lagligt i Israel då landet kriminaliserade sexköp. FN har emellertid en strikt policy mot att deras medarbetare köper sexuella tjänster, oavsett lagarna i det land de verkar i.

Trots det har FN skakats av ett flertal sexskandaler senaste åren. Associated Press avslöjade 2017 att drygt hundra FN-medarbetare på Haiti utnyttjat barn som sexslavar i tio års tid. 2004 avslöjade Amnesty International att minderåriga flickor i Kosovo kidnappades, torterades och tvångsprostituerades för att stilla de sexuella behoven hos FN- och Nato-personal stationerad där.

FN-personal kopplas även till trafficking och tvångsprostitution i bland annat Bosnien, Kambodja, Mocambique och Sri Lanka.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0