Första maj

Video: Vänstermobben slår mannen blodig – på grund av en t-shirt

Publicerad 2 maj 2018 kl 02.57

Inrikes. En Youtube-profil som är känd för sina provokationer blev brutalt misshandlad av en grupp vänsterextremister vid en första maj-demonstration i Göteborg. I Expressen anklagades mannen felaktigt för att vara en "nazist" som hade "attackerat" demonstrationen.

Gilla artikeln på Facebook

Samhällsnytt rapporterar att mannen, som kallar sig Ulven, är en känd för sina provokativa aktioner som han skildrar på Youtube.

Under tisdagen stod han vid Syndikalisternas första maj-demonstration i centrala Göteborg – iklädd en t-shirt med en bild på den spanske generalen Francisco Franco.

Filmer från händelsen visar hur en stor mobb av vänsterextremister plötsligt attackerar Ulven med slag och sparkar. Flera av dem använder flaggor som tillhyggen.

Misshandeln fortsätter när mannen ligger ner på marken.

– Horunge! Rassesvin! Tror du att du klarar det här, eller? hörs vänsterextremisterna gasta i samband med angreppet.

Efter den brutala misshandeln passade tidningen Expressen på att sprida så kallad fake news om händelsen.

"Nazister till attack mot demonstranter – en skadad”, löd vänstertidningens första rubrik.

Sedan ändrades rubriken till ”Nazist skadad efter bråk – förs till sjukhus” och slutligen till "Högerextremist attackerad – störde vänsterdemonstration".

Ulven, som fördes till sjukhus på grund av kraftiga blödningar och och fick sys i huvudet, säger till Samhällsnytt att de medier som skrev om misshandeln och pekade ut honom som "nazist" inte hade pratat med honom alls.

– Jag är inte med i någon politisk organisation och inte ens aktiv politiskt utanför min kanal på Youtube. Det var riktigt fult gjort av polisen. Jag tycker det är riktigt dåligt att gå ut och säga en sak som inte stämmer, säger han till Samhällsnytt.

Polisen uppger att den film som visar misshandeln gör det möjligt för dem att leta rätt på förövarna.

Tidigare är Ulven bland annat känd för att ha stått med skylten ”Hellre död än röd” vid en första maj-demonstration i Göteborg år 2016.

På Twitter hyllades misshandeln under tisdagen av en rad olika vänsteraktivister. En av dem som spred ett av hyllningsinläggen var Expressens researcher Mathias Wåg:


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0