En tonårsflicka byter blöja på sin virtuella bebis.

Virtuella bebisar ökar tonårsflickors vilja att bli mammor

Publicerad 28 augusti 2016 kl 10.57
Av Mattias Albinsson

Samhälle. Så kallade "virtuella bebisar" ökar tonårsflickors vilja att bli mammor. Det skriver en grupp forskare i en artikel publicerad i ansedda The Lancet.

Gilla artikeln på Facebook

Virtuella bebisar, dockor som tonårselever får ta hem som ett led i skolundervisningen för att prova på att vara småbarnsföräldrar, används av många skolor i inte minst den anglosaxiska delen av världen.

Dockorna gör ljud ifrån sig när de är hungriga, behöver rapas, bytas blöja på eller på annat sätt är missnöjda. De registrerar även temperatur, att de inte sitter för länge i en bilbarnstol, att de får nya kläder med jämna mellanrum, att de hanteras försiktigt och inte skakas eller misshandlas.

Syftet med de virtuella bebisarna är delvis att upplysa i synnerhet unga tonårsflickor om vilket stort ansvar det innebär att bli mamma. På så sätt har man hoppats minska antalet oönskade tonårsgraviditeter. Men en färsk studie visar att de verklighetstrogna dockorna har motsatt effekt.

Tusentals deltagare
Närmare 3.000 tonårsflickor på 66 olika skolor i Australien deltog i programmet som pågick mellan 2003 och 2006. 1.267 av flickorna fick en virtuell bebis att ta hand om medan 1.567 istället fick den vanliga sex- och samlevnadsundervisningen där en sådan docka inte ingick.

Flickorna var mellan 13 och 15 år gamla när de deltog i programmet. Idag, över tio år senare, kan forskarna se att de flickor som fick en låtsasbebis att ta hand om i betydligt större utsträckning blev tonårsmorsor än kontrollgruppen.

Hela 8 procent av de flickor som fick ta hem en låtsasbebis från skolan hade fött barn innan de fyllt 20 år jämfört med 4 procent för dem som inte tagit hand om en sådan docka. Även andelen tonårsflickor som blev gravida men gjorde abort ökade till följd av dockorna; 9 procent jämfört med 6 procent.

"Virtuella bebis-programmet (VIP) lyckades inte uppnå sitt mål om att minska tonårsgraviditeter. Flickor i försöksgruppen var mer benägna att uppleva en förlossning eller inducerad abort än dem i kontrollgruppen innan de fyllt 20 år", slår forskarna fast.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0