Visa den här filmen för dina äldre släktingar

Publicerad 1 april 2024 kl 12.12

Inrikes. Är du eller någon i din närhet äldre? Polisen har nu tagit fram en video som visar hur de vanliga telefonbedrägerierna går till.

Dela artikeln

Telefonbedrägerierna ökade med 36 procent under 2023. Av de 29.000 anmälda telefonbedrägerierna ledde drygt 2.300 samtal till ett hembesök, så kallat fysiskt telefonbedrägeri eller fysisk vishing.

Brottsoffren i telefonbedrägerier – oavsett om det enbart är via telefon eller med efterföljande hembesök – är i de flesta fall äldre.

Polisen har tidigare gått ut med information om hur man kan skydda sig mot bedrägerier i syfte att stärka brottsoffren att stå emot bedrägeriförsök. Bland annat genom utskick av vykort med förebyggandet tips till alla hushåll med personer över 70 år.

– Brottsligheten är organiserad med flera personer som agerar synkroniserat. Eftersom det ingår ett fysiskt besök hemma hos brottsoffret så rör sig gärningspersonerna mellan olika orter. Fler utredningar om brotten har kunnat lagföra gärningspersonerna men brottsligheten fortsätter, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på nationellt bedrägericentrum, på polisens hemsida.

Nu har polisen tagit fram en informationsfilm som visar ett fysiskt telefonbedrägeri. I filmen får man följa hela händelseförloppet från det första telefonsamtalet till att gärningspersonerna kommer in i brottsoffrets bostad. Filmen är ett skådespel baserat på verkligt anmälda brott.

– Vi behöver nu allas hjälp att sprida kunskap kring hur de fysiska telefonbedrägerierna går till. Har du äldre personer i din närhet kan ni titta på filmen tillsammans, säger Lotta Mauritzson.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.