Asylkaoset

Visumfrihet för turkar ska stoppa asylkaoset

Publicerad 30 november 2015 kl 11.32

Utrikes. Turkiska medborgare kommer att få resa in i EU utan visum. Det, och tre miljarder euro per år, är priset som EU betalar till Turkiet i utbyte mot att landet åtar sig att stoppa asylinvandringen till unionen.

Gilla artikeln på Facebook

Under söndagen slöts ett avtal mellan höga företrädare för EU och Turkiet. Parterna har kommit överens om att turkar från och med nästa höst ska kunna resa in i EU utan att behöva ansöka om visum.

I utbyte åtar sig Turkiet att vidta åtgärder för att förhindra att invandrare tar sig illegalt till EU via Medelhavet.

– Vi har antagit en gemensam handlingsplan för att stoppa migrationsströmmarna till Europa, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter toppmötet mellan EU och Turkiet i Bryssel.

Turkiet, som är det land i världen som tagit emot flest flyktingar från Syrien, får också bidrag på 3 miljarder euro både i år och nästa år som kompensation för att man behåller invandrarna.

– Dessa pengar kommer att spenderas uteslutande på att hjälpa flyktingarna från Syrien, försäkrar Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Som grädde på moset lovar EU också att återuppta samtalen om EU-medlemskap för Turkiet, med sina 70 miljoner mestadels muslimska medborgare, rapporterar The Telegraph.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0