Asylkaoset

Visumfrihet för turkar ska stoppa asylkaoset

Publicerad 30 november 2015 kl 11.32

Utrikes. Turkiska medborgare kommer att få resa in i EU utan visum. Det, och tre miljarder euro per år, är priset som EU betalar till Turkiet i utbyte mot att landet åtar sig att stoppa asylinvandringen till unionen.

Gilla artikeln på Facebook

Under söndagen slöts ett avtal mellan höga företrädare för EU och Turkiet. Parterna har kommit överens om att turkar från och med nästa höst ska kunna resa in i EU utan att behöva ansöka om visum.

I utbyte åtar sig Turkiet att vidta åtgärder för att förhindra att invandrare tar sig illegalt till EU via Medelhavet.

– Vi har antagit en gemensam handlingsplan för att stoppa migrationsströmmarna till Europa, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter toppmötet mellan EU och Turkiet i Bryssel.

Turkiet, som är det land i världen som tagit emot flest flyktingar från Syrien, får också bidrag på 3 miljarder euro både i år och nästa år som kompensation för att man behåller invandrarna.

– Dessa pengar kommer att spenderas uteslutande på att hjälpa flyktingarna från Syrien, försäkrar Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Som grädde på moset lovar EU också att återuppta samtalen om EU-medlemskap för Turkiet, med sina 70 miljoner mestadels muslimska medborgare, rapporterar The Telegraph.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0