Tumultet vid kongressen
Aaron Mostofsky utanför en av dörrarna till senatens kammare, där en kvinna sköts ihjäl av polisen.

"Vit makt-terrorist" som "stormade kongressen" är son till New York-domare

Publicerad 8 januari 2021 kl 07.09

Utrikes. Den grupp demonstranter som polisen på onsdagen mer eller mindre frivilligt släppte in i USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium utpekas som högerextrema terrorister och ett hot mot demokratin. Men flera av de som nappade på att gå in i byggnaden framstår som helt oorganiserade och i några fall lider de av uppenbara begåvningshandikapp. En av dem är Aaron Mostofsky, son till toppdomaren Shlomo Mostofsky i New Yorks högsta domstol.

Gilla artikeln på Facebook

© Deseret

Vänster­extremisten John Earle Sullivan från Black Lives Matter klädde ut sig till Trump-supporter under upploppen.

© Twitter

Sullivan i Kapitolium.

I media har inkräktarna beskrivits som en grupp "högerextrema aktivister, vit makt-anhängare med sydstatsflaggor, nynazistiska grupper och anhängare av den antisemitiska konspirationsteorin QAnon".

Den demokratiske kongressledamoten Chuck Schumer har sagt att gruppen ägnade sig åt högerextrem "inhemsk terrorism" på onsdagen, att president Donald Trump är ansvarig och att "terroristerna" bör straffas med lagens strängaste straff. Trump har å sin sida svarat med att erkänna sig besegrad i presidentvalet och frivilligt överlåta makten till demokraten Joe Biden.

Under gårdagen noterade flera amerikanska medier, bland dem en artikel i ansedda Washington Post, att hela stormningen mer eller mindre framstår som ett riggat spektakel, där polisen i flera fall verkade hjälpa demonstranterna att ta sig in i Kapitolium och var helt passiva när de väl var där. Polisens agerande har jämförts med agerandet i Charlottesville, Virginia, där den demokratiskt kontrollerade delstatspolisen mer eller mindre riggade en situation för maximalt bråk mellan höger- och vänsterextremister, som sedan kunde skyllas på Donald Trump.

Videobilder i sociala medier ser nu ut att ge stöd åt att något liknande inträffade i Washington på onsdagen. Många av de som tog sig in i byggnaden var av allt att döma vanliga människor som saknade organisering och som i det närmaste verkar ha överrumplats av att polisen inte ens sagt åt dem att gå därifrån.

Enligt New York Post har en av de mest framträdande aktivisterna som syntes på tv-bilderna på onsdagen identifierats som en Aaron Mostofsky.

Mostofsky, som rände runt i Kapitolium iklädd en päls och en skottsäker väst, är son till den framstående New York-domaren Shlomo Mostofsky, baserad i Brooklyn och en framträdande profil inom ett lokalt ortodoxt samfund tillhörande en av världsreligionerna. Brodern Nachman Mostofsky säger till tidningen att hans bror inte gjorde något olagligt, och inte var del av något våldsamt upplopp.

När Aaron Mostofsky själv intervjuades inne i Kapitolium hade han uppenbara problem med att på ett sammanhängande sätt förklara vad han gjorde där. Flera av de andra ledande "terroristerna" hade också pälskläder och en av dem en hjälm med vikingahorn på huvudet, och många gav intryck av att i det närmaste vara utklädda till högerextremister.

En av de som de facto klädde ut sig var vänsterextremisten John Earle Sullivan, som förra året arresterades för olaga hot och våldsamt upplopp under en gemensam AFA- och Black Lives Matter-demonstration. Den AFA-granskande medborgar­journalisten Andy Ngô har postat bilder på Twitter där Sullivan poserar som Trump-supporter och syns inne i Kapitolium under onsdagen.

Uppdatering: Efter denna artikels publicering har Aftonbladet intervjuat Sullivan och det visar sig då att han var med vid den barrikaderade ingången till senatens kammare där en kvinnlig Trump-supporter sköts till döds av polisen. Enligt intervjun är Sullivan dock helt oskyldig och var "inte var på plats för att protestera eller för att medverka till kaoset" utan endast för att "dokumentera allt". Därför var han tvungen att "ta sig till frontlinjen", rapporterar Aftonbladet.


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Cementkrisen sprider sig till fler branscher

Även åkerier vill nu varsla. "Konsekvenserna av det här beslutet blir otroligt stora."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.