Frimurarna
I Umeå har frimurarna tagit över stadens viktigaste politiska befattningar och samarbetar nu över blockgränserna för att fullfölja hemliga överenskommelser inom frimureriet. Det hävdar icke-frimurande politiker i Västerbottens­kuriren.

VK varnades för att granska frimurarna

Publicerad 4 maj 2016 kl 10.01

Inrikes. Forskare som studerat de svenska frimurarna varnade tidningen Västerbottenskuriren för att skriva någonting kritiskt om den ljusskygga organisationen. Det skriver journalisten Elin Turborn i en krönika om granskningen av Umeås inflytelserika frimureri.

Gilla artikeln på Facebook

"Jag hoppas ni vet vad ni ger er i kast med här. De mest oväntade saker kan komma med sån här typ av uppmärksamhet", ska en forskare bland annat ha sagt till tidningens journalist och varnat för att publicera granskningen.

Enligt Elin Turborn är flera av de akademiker som ofta uttalar sig om frimurarna själva frimurare. De få som inte är det möts av problem och försök att sabotera deras akademiska karriär, iscensatta av frimurare inom högskoleväsendet. Historikern Peter Ullgren berättar för VK hur frimurare motarbetat förordnanden av honom som sakkunnig och hur de försökt stoppa en tjänstetillsättning där han var aktuell, efter att han skrivit en bok om frimureriet.

I Västerbottenskurirens granskning avslöjades bland annat att flera kända politiker i Umeå – Anders Ågren (M), Thomas Hartman (S) och Robert Winroth (MP) – deltar i de ritualtyngda hemliga möten som frimurarorden organiserar. Enligt tidningens källor, som består av högt uppsatta icke-frimurande politiker i Umeå, har frimureriet blivit ett problem eftersom ordensmedlemmarna "hjälper varandra politiskt" och till och med kan byta åsikt i syfte att tjäna frimureriet som sådant eller andra frimurare på orten.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0