WHO: Nytt ebolautbrott ett internationellt nödläge

Publicerad 18 juli 2019 kl 06.11

Utrikes. Det senaste utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa har inte gått att få under kontroll. Därför har WHO nu beslutat att klassa utbrottet som ett internationellt hot mot människors hälsa.

Gilla artikeln på Facebook

Trots att det nu finns fungerande vaccin fortsätter ebola att spridas i Kongo-Kinshasa. Fall har nyligen rapporterats från gränsstaden Goma och även från Uganda.

Det pågår väpnade strider i drabbade områden och på grund av säkerhetsläget och bristande resurser i Kongo-Kinshasa har det varit svårt att stoppa spridningen av blödarfebersjukdomen.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus har därför fattat beslutet att klassa utbrottet som ett hot mot människors hälsa med flera länder berörda. WHO har också utfärdat tillfälliga rekommendationer i syfte att förhindra internationell spridning. Rekommendationerna riktar sig främst till de drabbade länderna och deras grannländer.

WHO:s expertkommitté betonar vikten av ökad beredskap i grannländerna, bland annat när det gäller hälso- och sjukvård. Den uppmanar också världens länder att inte utfärda några restriktioner i handel eller resande, då sådana åtgärder skulle kunna förvärra situationen.

Folkhälsomyndigheten i Sverige uppger sig följa utvecklingen av utbrottet och informerar fortlöpande andra myndigheter och den svenska hälso- och sjukvården. Risken för smittspridning till Sverige bedöms dock som "ytterst låg".

– Både vid det pågående utbrottet och under det tidigare utbrottet i Västafrika var det mycket få fall som upptäcktes i andra länder. I Sverige har vi tillgång till sjukvård med möjlighet att vårda och isolera en patient under säkra former om det skulle bli aktuellt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus