WHO: Nytt ebolautbrott ett internationellt nödläge

Publicerad 18 juli 2019 kl 06.11

Utrikes. Det senaste utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa har inte gått att få under kontroll. Därför har WHO nu beslutat att klassa utbrottet som ett internationellt hot mot människors hälsa.

Gilla artikeln på Facebook

Trots att det nu finns fungerande vaccin fortsätter ebola att spridas i Kongo-Kinshasa. Fall har nyligen rapporterats från gränsstaden Goma och även från Uganda.

Det pågår väpnade strider i drabbade områden och på grund av säkerhetsläget och bristande resurser i Kongo-Kinshasa har det varit svårt att stoppa spridningen av blödarfebersjukdomen.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus har därför fattat beslutet att klassa utbrottet som ett hot mot människors hälsa med flera länder berörda. WHO har också utfärdat tillfälliga rekommendationer i syfte att förhindra internationell spridning. Rekommendationerna riktar sig främst till de drabbade länderna och deras grannländer.

WHO:s expertkommitté betonar vikten av ökad beredskap i grannländerna, bland annat när det gäller hälso- och sjukvård. Den uppmanar också världens länder att inte utfärda några restriktioner i handel eller resande, då sådana åtgärder skulle kunna förvärra situationen.

Folkhälsomyndigheten i Sverige uppger sig följa utvecklingen av utbrottet och informerar fortlöpande andra myndigheter och den svenska hälso- och sjukvården. Risken för smittspridning till Sverige bedöms dock som "ytterst låg".

– Både vid det pågående utbrottet och under det tidigare utbrottet i Västafrika var det mycket få fall som upptäcktes i andra länder. I Sverige har vi tillgång till sjukvård med möjlighet att vårda och isolera en patient under säkra former om det skulle bli aktuellt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Utrikes

Kontrollant sparkad från flygplats – för det här

Trakasserar resenären – fångas på film.. Nu avskedas hon från Greater Rochesters flygplats i New York.0 

Epsteins obduktion visar tecken på strypning

Fallet avskrivs inte som självmord.. Pedofilen hade skadat tungbenet – vilket är typiskt för strypning genom yttre våld.0 

16-åringen nu på väg över Atlanten. "Hälsade ett stort pressuppbåd med ett snett leende."0 

Sidor

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0