Ylva Johansson om invandring: Kräver "tvingande solidaritet"

Publicerad 7 oktober 2019 kl 09.50

Inrikes. Sveriges tilltänkta EU-kommissionär Ylva Johansson (S) kräver "tvingande solidaritet" mellan EU:s länder gällande invandring. Men hon är inte så bra på att förklara begreppet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra veckan som Ylva Johansson gjorde bort sig inför EU-parlamentet.

Hon är tilltänkt svensk EU-kommissionär, med ansvar för EU:s migrationspolitik. Men hon svarade så dåligt att hon fick bakläxa under utfrågningen i EU-parlamentet.

Återkommande hade hon inga konkreta svar på frågorna, utan ville återkomma senare. Det godkändes inte. "Come back"-kommissionären kallas hon nu.

Men i gårdagens SVT Agenda hade hon vissa svar. EU-länderna ska tvingas vara "solidariska" när det gäller invandring.

– Jag vet inte ens om jag gjorde något fel, sade hon i programmet om att hon var en av få tilltänkta kommissionärer som inte godkändes. Det här är en svår portfölj. Partierna står långt ifrån varandra och det är mycket känslor. Mitt uppdrag är att hitta en kompromiss.

På frågan hur hon ska få nej-sägande EU-stater att ta emot asylsökare från tredje världen svarade hon att hon ska prata med alla länder, och poängterade:

– Jag tror det är helt nödvändigt att vi har en tvingande solidaritet mellan EU:s medlemsländer. Har vi en gemensam yttre gräns, måste vi ha ett system för hur vi hanterar och fördelar flyktingar. Vi behöver en tvingande solidaritet mellan länderna, ja.

Exakt vad "tvingande solidaritet" betyder kan hon dock inte förklara. Det vill hon "återkomma" till senare, förklarar hon. Men det ska inte vara frivilligt om man vill vara med i en gemensam asylpolitik. När programledaren Anders Holmberg frågar henne om det innebär att alla länder måste öppna sina gränser för asylsökare, kan hon inte svara.


Nyheter från förstasidan

Netanyahu ger upp försök bilda regering

Sonderingsuppdraget går vidare till rivalen Benny Gantz. Andra gången premiärministern misslyckats med förhandlingarna.0 

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0