Ylva Johansson om invandring: Kräver "tvingande solidaritet"

Publicerad 7 oktober 2019 kl 09.50

Inrikes. Sveriges tilltänkta EU-kommissionär Ylva Johansson (S) kräver "tvingande solidaritet" mellan EU:s länder gällande invandring. Men hon är inte så bra på att förklara begreppet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra veckan som Ylva Johansson gjorde bort sig inför EU-parlamentet.

Hon är tilltänkt svensk EU-kommissionär, med ansvar för EU:s migrationspolitik. Men hon svarade så dåligt att hon fick bakläxa under utfrågningen i EU-parlamentet.

Återkommande hade hon inga konkreta svar på frågorna, utan ville återkomma senare. Det godkändes inte. "Come back"-kommissionären kallas hon nu.

Men i gårdagens SVT Agenda hade hon vissa svar. EU-länderna ska tvingas vara "solidariska" när det gäller invandring.

– Jag vet inte ens om jag gjorde något fel, sade hon i programmet om att hon var en av få tilltänkta kommissionärer som inte godkändes. Det här är en svår portfölj. Partierna står långt ifrån varandra och det är mycket känslor. Mitt uppdrag är att hitta en kompromiss.

På frågan hur hon ska få nej-sägande EU-stater att ta emot asylsökare från tredje världen svarade hon att hon ska prata med alla länder, och poängterade:

– Jag tror det är helt nödvändigt att vi har en tvingande solidaritet mellan EU:s medlemsländer. Har vi en gemensam yttre gräns, måste vi ha ett system för hur vi hanterar och fördelar flyktingar. Vi behöver en tvingande solidaritet mellan länderna, ja.

Exakt vad "tvingande solidaritet" betyder kan hon dock inte förklara. Det vill hon "återkomma" till senare, förklarar hon. Men det ska inte vara frivilligt om man vill vara med i en gemensam asylpolitik. När programledaren Anders Holmberg frågar henne om det innebär att alla länder måste öppna sina gränser för asylsökare, kan hon inte svara.


Som magi – spektakulära upptäckten. Så fungerar den mycket enkla och smärtfria terapin.0 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverigearab gripen för gangstermord i London

Skivbolagsdirektör avrättades på julafton. 22-årig svensk medborgare gripen på Köpenhamns flygplats.0 

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat fungerande botemedel mot fetma – utan biverkningar. Kan reglera hur mycket och hur snabbt maten bryts ner.0 Plus

Folkslag bär på unika gener från förhistorisk apmänniska. Spår av utdöda arten dröjer sig kvar – mitt i tredje världen.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0