Ylva Johansson.

Ylva Johansson ska "etablera nyanlända"

Publicerad 24 februari 2016 kl 12.30

Inrikes. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) får nu i uppdrag av Stefan Löfven att ansvara för den så kallade etableringen av nyanlända invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

Trots att det redan finns bostads- och utbildningsministrar i regeringen får Johansson nu ansvar på dessa områden när det gäller invandrare från tredje världen som har beviljats asyl.

– Jag får ett ansvar att både inrikta politiken och ta initiativ och ha helhetsansvaret också inne på andra statsrådsområden även om de fortfarande har ansvaret att genomföra politiken och bereda frågorna på sitt område, säger Ylva Johansson till Sveriges Radio.

Ministern säger att hon "inte ser något behov av att köra över" någon av de andra statsråden.

– Men det blir min sak att se till att mycket av det som behöver göras verkligen blir gjort, säger Ylva Johansson.

SR:s politiske kommentator Tomas Ramberg skriver att utnämningen innebär att Ylva Johansson i praktiken blir Sveriges vice statsminister – en post som formellt innehas av Åsa Romson (MP).

"Som överrock till flera andra ministrar på det område regeringen ser som den viktigaste politiska frågan idag blir Johansson en superminister vars politiska tyngd bara överträffas av regeringschefen själv", skriver han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0