Zara, 25, anmälde att hon våldtagits på semester i Dubai – hamnade i fängelse

Publicerad 18 november 2016 kl 09.20
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den 25-åriga brittiska turisten Zara-Jayne Moisey anmälde att hon utsatts för en våldtäkt i Dubai. Men istället för att de utpekade gärningsmännen greps sattes Zara i fängelse för "utomäktenskapligt sex", skriver The Sun.

Dela artikeln

Våldtäkten ska ha inträffat på ett hotell förra månaden. Zara säger att hon tog några drinkar med två brittiska män som därefter lurade med sig henne till deras hotellrum. Där turades de båda männen om att våldta henne medan de filmade övergreppet.

Men när Zara, som gifte sig 2014 men separerade från sin man i början av året, anmälde våldtäkten till polisen var det hon som frihets­berövades. Hon anses ha brutit mot landets strikta sharialagar genom att ha utomäkten­skapligt sex och riskerar därmed ett långt fängelse­straff.

För tillfället är 25-åringen släppt mot borgen, men hennes pass är beslag­taget och hon har utrese­förbud. Hon måste alltså stanna i Dubai tills rätte­gången mot henne hålls. Hennes femdagars­semester i det oljerika arablandet har förvandlats till rena mardröms­resan.

Hon behöver dessutom 24.000 pund, motsvarande 276.000 svenska kronor, för att täcka sina juridiska omkostnader. En insamling på internet startad av Zaras föräldrar har samlat in drygt hälften av de medel som behövs. Hennes mamma Sue flög nyligen till Dubai och var där i tio dagar för att träffa sin dotter, men fick flyga hem igen ensam.

De män som anklagas för att ha våldtagit Zara flög enligt vissa medie­uppgifter hem till Stor­britannien tidigt dagen efter våldtäkten ska ha ägt rum. Andra uppgifts­lämnare gör gällande att de är kvar i Dubai och njuter av sol och bad. Båda två nekar till brott.


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset.0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0