12 av 15 domar om människohandel rörde tiggare

Publicerad 13 november 2019 kl 12.58

Inrikes. Antalet människohandelsdomar kopplat till tiggeri ökade under 2018 och stod för de flesta av domarna. Det visar Polismyndighetens lägesrapport om människohandel.

Gilla artikeln på Facebook

För bara några år sedan påstod medierna och politikerna i Sverige att organiserat tiggeri inte existerade utan att det bara var en så kallad rasistisk myt.

Men av de 15 domar om människohandel som redovisades under 2018 rörde en stor majoritet, tolv, människohandel för tiggeriändamål. De övriga tre rörde människohandel för sexuella ändamål, enligt polisens rapport.

Ökningen av antalet domar mot organiserade människohandelsnätverk under förra året har enligt polisen lett till färre anmälningar för människohandel med tiggare i år.

Rapporten för 2018 visar också att kvinnor som primärt utsatts för människohandel i syfte att tigga även har utnyttjats för sexuella ändamål.

De flesta offer för koppleri och människohandel för sexuella ändamål kom enligt rapporten från Rumänien och Nigeria. När det gällde människohandel för tiggeri kom offren huvudsakligen från Bulgarien.

I två av de fall som ledde till fällande dom var offren barn. Det ena fallet rörde en flicka från Rumänien som utnyttjades för sexuella ändamål och det andra rörde en flicka från Bulgarien som utnyttjades för tiggeriändamål.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0