Korankravallerna
Några av de dömda för korankravallerna.

129 fängelseår för korankravallerna i Östergötland

Publicerad 26 mars 2024 kl 12.34

Inrikes. Hittills har 129 fängelseår för grovt blåljussabotage dömts ut, fördelat på 60 personer, efter korankravallerna i Linköping och Norrköping i april 2022.

Dela artikeln

Det har gått snart två år sedan upploppen bröt ut i Linköping och Norrköping. Sedan dess har utredningsgrupper i båda städerna arbetat tillsammans med åklagare för att utreda brotten och få misstänkta lagförda i domstol.

De identifierade personerna som varit mest aktiva eller minst maskerade i upploppen samt de yngsta har prioriterats först.

Totalt 60 personer har lagförts till dags datum fördelat på tolv åtal – och hittills har 129 fängelseår för grovt blåljussabotage dömts ut. Där ingår både tingsrättsdomar och hovrättsdomar. Flertalet personer under 15 år har också hanterats inom ramen för lagen om unga lagöverträdare (LUL 31). Detta genererar ingen lagföring men möjliggör för socialtjänsten att vidta åtgärder. Utöver detta har också 70 månaders ungdomsövervakning tillkommit.

– Det är en omfattande och fortgående utredning och vi räknar med att fortsätta under minst hela 2024. Vi har fler åtal framför oss och vi lär oss hela tiden och förfinar och effektiviserar vår utredningsmetod. Hittills har metoden varit väldigt framgångsrik när det gäller fällande domar, säger Emma Backlund, utredningsledare i Linköping, på polisens hemsida.

Norrköpingsgruppen har trots ett tufft 2023 med många andra grova brott som sprängdåd, mordförsök och mord lagfört 30 personer för upploppen hittills och räknar med ytterligare ett tiotal innan sommaren.

– Under hela utredningens gång har vi lärt oss något nytt. Den främsta framgångsfaktorn i utredningen har varit att många olika kompetenser arbetat tillsammans och gemensamt skapat en produkt till åklagaren, säger Jan Staaf, utredningsledare i Norrköping.

Samtidigt som utredningarna har drivits framåt och mängder av filmmaterial har granskats så har också mycket annat utvecklats i polisregion öst de senaste två åren.

– Vi har tagit lärdom av det som hände. Förutom den viktiga krishanteringen och arbetsmiljöfrågorna arbetar vi kontinuerligt med att utveckla vår förmåga att hantera liknande händelser. Vi har i dag bättre taktisk förmåga, mer avancerad kamerateknik, och vi har byggt på med mer utrustning och utbildning inom särskild polistaktik, säger Malena Grann, regionpolischef i polisregion Öst.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.