Statsepidemiolog Anders Tegnell.

14 forskare kräver att Folkhälsomyndigheten slutar mörklägga

Publicerad 24 mars 2020 kl 12.20

Inrikes. Björn Olsen, Joacim Rocklöv och 12 andra forskare inom bland annat epidemiologi kräver nu att Folkhälsomyndigheten lägger korten på borden och förklarar bakgrunden till Sveriges avvikande strategi mot coronaviruset.

Gilla artikeln på Facebook

Det är på DN Debatt som 14 forskare nu kräver transparens när det gäller Sveriges hantering av coronasmittan.

Sverige avviker nämligen tydligt från andra länder, men varför Folkhälsomyndigheten valt den vägen är mer oklar.

Enligt forskarna finns det redan epidemiologiska modeller för att förutspå betydelsen av olika folkhälsoåtgärder. Det var detta som gjorde att Storbritannien förra veckan lade om sin strategi.

Precis som Sverige hade Storbritannien en plan på att smitta befolkningen och skapa flockimmunitet. Men när det framkom att det skulle döda hundratusentals människor, övergick man till tuffa åtgärder för att försäkra social distansering.

Igår förbjöds britterna att umgås fler än två personer samtidigt. Sverige har däremot fortsatt på samma väg.

De kritiska forskarna vill nu bland annat se en redovisning av de epidemiologiska metoder och antaganden som Folkhälsomyndigheten använder när beslut om fler åtgärder tas.

Enligt forskarna är fullständig transparens nödvändig dels för demokratins skull, dels för att få fullt förtroende från läkare, sjuksköterskor, forskningsvärlden och allmänhet.

De är bekymrade över smittspridningen i landet.

"Vi vill att Folkhälsomyndigheten snarast och kontinuerligt förser landet med nödvändig och uppdaterad information enligt ovan. Vi är övertygade om att vetenskapssamhället kan vara till stor hjälp i arbetet med att förstå hur denna pandemi ska bromsas och vi vill tillgängliggöra den kraft som finns i den svenska akademiska världen för att mobilisera det som behövs i denna svåra stund", skriver forskarna i sin debattartikel i DN.


Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0