150.000 tyskar om året ska utredas för åsiktsbrott på nätet

Publicerad 11 januari 2022 kl 16.08

Utrikes. Polisen i Tyskland räknar med att 150.000 personer om året kommer att bli föremål för brottmålsprocesser för "hets mot folkgrupp" via nätet i och med en skärpning av landets censurlag. Hundratals särskilda åsiktspoliser anställs för ändamålet på den nya censurbyrån ZMI.

Gilla artikeln på Facebook

Den tyska censurlagen NetzDG från 2018 innebär att sociala mediebolag som Facebook måste radera "rasism" och "fake news" inom 24 timmar. Annars riskerar de upp till motsvarande en halv miljard kronor i böter.

När lagen skärps nästan månad väntas antalet åsiktsbrottslingar i Tyskland att skjuta i höjden. Tysklands federala polismyndighet Bundeskriminalamt räknar med att 250.000 anmälningar kommer att komma in, och att 150.000 tyskar per år kommer att utredas av polisen för så kallad hets mot folkgrupp på internet.

Med den nya lagskärpningen kommer de sociala medieplattformarna inte bara tvingas radera invandringskritiskt och annat innehåll, utan även anmäla innehållet direkt till Bundeskriminalamt, rappoorterar Junge Freiheit.

En ny avdelning på polismyndigheten, kallad Zentrale Meldestelle für strafbare Inhalte im Internet (ZMI), kommer att ha 200 anställda åsiktspoliser som hanterar anmälningarna.

Google och Facebook kommer till en början dock förmodligen inte att rapportera in något misstänkt olagligt material, enligt en talesperson för Bundeskriminalamt. De två företagen motsätter sig nämligen den reviderade lagen, som de anser vara oproportionerlig.

Sociala nätverksplattformar med minst två miljoner registrerade användare omfattas av lagen.

Bundeskriminalamts chef Holger Münch försvarade den skärpta censurlagen förra året.

– Hatbrottsligheten har nått en nivå som äventyrar demokratin, sade han enligt Junge Freiheit.


Nyheter från förstasidan

Bah Kuhnke nobbad som EU-talman efter rasistattack

MP-profilen fick rungande nej av Europaparlamentet. Anklagade ledamöterna för att vilja skicka ut henne ur Europa.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.