1,7 miljoner afghaner utvisas från Pakistan – till EU

Publicerad 9 december 2023 kl 16.14

Utrikes. Regeringen i Islamabad har tröttnat på afghaner, som ligger bakom en majoritet av självmordsbombningarna i landet och skapar en rad sociala problem. Nu ska 1,7 miljoner utvisas – och Tyskland har redan förklarat sig redo att ta emot 44.000 av dem plus deras familjer, skriver Zeit.

Dela artikeln

Tidigare i veckan landade ett chartrat plan fullt med afghaner i Tyskland efter att ha satts på kurs mot EU-landet av den pakistanska regeringen.

Islamabad annonserade i oktober att man kommer att massdeportera 1,7 miljoner afghanska illegala invandrare, med hänvisning till ordning och säkerhet.

Tyskland, som liksom Sverige har stora problem med just ordning och säkerhet efter att ha tagit emot stora mängder invandrare från tredje världen, låter sig dock inte skrämmas utan har förklarat sig redo att välkomna "utsatta" afghaner på tysk mark.

Den tyska regeringen har lovat att 44.000 afghaner ska välkomnas till Tyskland om de väljer att flytta dit, och att denna grupp även har rätt att ta med sina familjer. På sin hemsida uppmanar de tyska myndigheterna nu de afghaner som omfattas av programmet att söka sig till EU.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.