18-åring döms för mordförsök i Kristianstad

Publicerad 4 juli 2015 kl 19.52

Lag & Rätt. En 18-årig man dömdes på fredagen av Kristianstads tingsrätt till fyra års fängelse för att ha försökt beröva en annan man livet med ett skarpladdat vapen. Skjutningen ägde rum i bostadsområdet Charlottesborg tidigare i år i samband med en gänguppgörelse.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på kvällen den 4 februari 2015 som två så kallade ungdomsgäng sammanstrålade på en innergård i det alltmer invandrartäta bostadsområdet Charlottesborg. Mycket talar för att avsikten med mötet var att reda ut en konflikt mellan ett par personer. Under händelsen sköts en person ur grupperingarna i magen och en 18-årig man –  känd av polisen sedan tidigare – kunde gripas redan nästkommande dag.

18-åringen förnekade helt inblandning i brottet och menade att han spenderade kvällen hemma i sin bostad. Men tingsrätten i Kristianstad tror inte på honom och dömer honom skyldig till skottlossningen som anses vara ett försök till uppsåtligt dödande. Den skjutne mannen har pekat ut 18-åringen som skytten och hans uppgifter får stöd av flera andra vittnen som befunnit sig på platsen.

Det skott som avlossades träffade mannen i magen men var inte livshotade och orsakade bara förhållandevis ytliga skador. Men den tekniska utredningen i kombination med vad rättsläkaren vittnat om gör det tydligt att det rörde sig om ren tillfällighet att mannen inte miste livet. Därför rubricerades gärningen som försök till mord. Straffet bestämdes till fängelse i fyra år.

Gärningsmannen erhåller ett lägre straff än han hade gjort om han räknats som vuxen i lagens ögon. Han ska också betala 107.803 kronor i skadestånd till målsäganden. 

18-åringen ska enligt domstolen stanna kvar i häktet då det finns risk att han på fri fot fortsätter begå brott. Åklagarens rätt att meddela restriktioner ska dock inte längre gälla, enligt domen.


Nyheter från förstasidan

Sverige göder sina oligarker näst mest i världen

Nya siffror från Financial Times. "Den mest övergödda finns – hör och häpna – i Sverige".0 

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.