Våldtäkt i Mariestad
Det 20-åriga flyktingbarnet (bilden) våldtog flickan i den här parken.

20-årigt "flyktingbarn" våldtog 13-årig flicka i Mariestad – slipper fängelse och får stanna i Sverige

Publicerad 16 juni 2016 kl 13.01
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Ett så kallat "ensamkommande flyktingbarn" som enligt folkbokföringen är 20 år gammalt får stanna i Sverige trots att han i tisdags dömdes till skyddstillsyn för att ha våldtagit en 13-årig flicka. Nämndemannen Per-Erik Gustafsson (S) vill att 20-åringen slipper straff helt och hållet.
– Hade hon varit över 15 år då hade det ogillats alltihop, det är jag helt säker på, säger han till Fria Tider.

Dela artikeln

"Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan". Det blir straffet för ett flyktingbarn som kvällen den 20 april i år våldtog en 13-årig flicka i en park i Mariestad. Invandraren hade innan övergreppet följt efter flickan och hennes kompis på en cykel. När väninnorna skiljdes åt passade han på att närma sig den ena av flickorna och förgripa sig på henne.

Enligt domen brottade flyktingbarnet ned den 13-åriga flickan på marken, höll fast hennes händer, drog ned hennes byxor och trosor och våldtog henne. Efter våldtäkten skyndade sig flickan hem, pratade med sin mamma på telefon som när hon kom hem från jobbet möttes av en dotter som "grät och var hysterisk". Föräldrarna larmade ambulans och dottern fördes till sjukhus för undersökning.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen hade flickan skrapsår på hela kroppen som orsakats "genom yttre trubbigt våld eller måttligt skarpt våld". "Undersökningsfynden talar starkt för att de till övervägande delen orsakats av våldsinverkan av annan person", konstaterar rättsläkaren. "Utredningen ger inte stöd för att hon gick med på samlaget helt frivilligt", skriver domstolen.

Ytligt bekanta
Av domen framgår att flickan och våldtäktsmannen var ytligt bekanta med varandra innan övergreppet. De ska ha pratat med varandra vid en fotbollsplan där 20-åringen spelade fotboll tillsammans med andra flyktingbarn. Domstolen tycker inte att det är tillräckligt för att betrakta det som att de kände varandra.

"Parterna har inte känt varandra och det fanns inget ömsesidigt kärleksförhållande mellan dem", står att läsa i domen.

17 år på nytt
Gärningsmannen, ett ensamkommande flyktingbarn från Jemen som kom till Sverige 2013 och som då påstod sig vara 17 år gammal, kunde ganska snabbt gripas. Mannen, som enligt uppgifterna från sin asylansökan idag är 20 år, fick några veckor före sin 18-årsdag i maj 2014 permanent uppehållstillstånd i Sverige på grund av "synnerligen ömmande omständigheter".

För domstolen har flyktingbarnet hävdat att han ljög för de svenska myndigheterna när han sökte asyl sommaren 2013. Han var inte 17 år då, påstår han. Istället var han bara 14 år och är alltså 17 år idag.

Det är en historia som domstolen valt att tro på och när domen föll i tisdags slapp det 20-åriga flyktingbarnet fängelse. Istället dömdes han som en omyndig till "skyddstillsyn med särskild behandlingsplan". Efter avslutad behandlingsplan kommer han dessutom få stanna i Sverige.

Nämndeman ville fria
Domstolen var inte enig i sin dom. Den socialdemokratiske nämndemannen Per-Erik Gustafsson krävde att flyktingbarnet helt ska frias eftersom det, enligt honom, inte haft "skälig anledning att anta" att flickan är under 15 år. Han anser heller inte att det våld flickan utsatts för är tillräckligt för att händelsen ska rubriceras som våldtäkt.

– De bilder jag har sett och de skadorna, de är naturligtvis gjorda vid det tillfället det är jag helt övertygad om. Men det är ungefär som att jag ligger på knä utan att ha några byxor på mig, då får jag sådana skador i gruset. Det skedde på en grusgång det här, säger han till Fria Tider.

– Något trubbigt våld som i att han slagit henne, det har inte förekommit.

Så du menar att den här 13-åriga flickan har velat ha sex utomhus, på en grusgång, på marken med en man hon knappt känner?
– Nej, det menar jag inte. Det har jag aldrig sagt. Du får läsa domen för juristen har formulerat det så som vi kom överens om så sent som i måndags.

– Det är inte så lätt det här som det låter, fortsätter Gustafsson och skrattar.

Den socialdemokratiska nämndemannen reagerar också på att Fria Tider refererar till våldtäktsmannen som en 20-åring, vilket är den ålder som uppgetts i asylansökan och som registrerats i folkbokföringsregistret.

– Han är egentligen född 99, så han ska fylla 17 år i år. Hade han varit en vuxen man hade det blivit fängelse enligt lagen, säger han.

Gustafsson säger också att han är övertygad om att flyktingbarnet friats helt om flickan varit över 15 år.

– Hade hon varit över 15 år då hade det ogillats alltihop, det är jag helt säker på, säger han till Fria Tider.

– Men nu var hon inte det. Hon var faktiskt bara tretton och ett halvt år när det här hände, hon fyller 14 år i höst någon gång.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.