Provschakt på en av utgrävningsplatserna på Gotska Sandön.

2.000 år gammal hamn hittad på Gotska Sandön

Publicerad 19 september 2023 kl 11.12

Vetenskap. Nya fynd på Gotska Sandön ger ytterligare en pusselbit till gåtan om vad denna plats använts till för 2000 år sedan. Forskare har nu grävt fram delar av vad de tror är en sorts hamn på samma plats där man tidigare i år hittat mynt från romartiden.

Dela artikeln

Tidigare i år hittade forskare två romerska mynt under utgrävningar på Gotska Sandön.

Nu är arkeologerna tillbaka på ön och har gjort fler fynd som ger ännu en ledtråd till vad som kan ha försiggått på platsen för cirka 2.000 år sedan.

Det handlar om runt 20 eldstäder eller härdar på stranden där man tidigare hittat mynten. Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola som deltar i utgrävningarna kallar platsen för en sorts hamn från järnåldern. Det rör sig inte om någon hamnanläggning med bryggor, men han menar att man varit här, dragit upp båtar och haft ett läger på platsen.

– Det är jättespännande och väcker frågor om vad man gjorde här ute runt Kristi födelse. Det är det vi ska försöka ta reda på, säger han i ett pressmeddelande.

Eldstäderna hittade man redan under tidigare utgrävningar genom att sticka ner en pinne i jorden som färgades svart av kol. Det som är nytt för hösten är att man grävt fram en av härdarna och även fått den daterad med hjälp av kol-14-metoden. På så vis har man fått veta att platsen användes för cirka 2.000 år sedan, och kan därmed koppla den till de tidigare hittade mynten som är från samma tid.

Vad man gjort här kan forskarna inte säga med säkerhet, men Johan Rönnby gissar att platsen kan ha koppling till den säljakt man vet ägde rum här.
Veronica Palm

– Säljägare kan ha kommit från Gotland och lagt till på Sandön för att koka sälens fett, så kallat sältran. Kanske är det det man använt dessa härdar till. Men vi vet inte än, det kan finnas andra anledningar till att platsen ser ut som den gör, till exempel att det varit en handelsplats, säger han.

Nu väntar fler utgrävningar under de kommande veckorna för att hitta fler ledtrådar till platsens historia. Förutom de romerska mynten har man även hittat keramik här för hundra år sedan. Nu hoppas Johan Rönnby att de ska hitta mer keramik som de själva kan analysera.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest

Värsta man kan tycka – trots att det är sant. Slår frågan om "huruvida pedofili är skadligt" i färsk studie.0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.