Farfar har fyra fruar

Treåringar ska lära sig om islam: "Farfar har fyra fruar"

Publicerad 29 september 2017 kl 17.24

Kulturnyheter. Nu släpps två nya barnböcker i Sverige som bland annat handlar om månggifte och muslimsk somalisk kultur. De heter "Farfar har fyra fruar" och "Mormor är inget spöke" och riktar sig till mycket små barn.

Dela artikeln

Enligt Samhällsnytt är det föreningen Somali Nordic Culture som säljer de nya barnböckerna på Bokmässan i Göteborg.

Böckerna är skrivna av författaren Oscar Trimbel.

"Mormor är inget spöke" handlar om Omar som hälsar på sin mormor som kommer från Somalia.

Mormor har på sig heltäckande klädsel men är alltså inget spöke.

"När det är Halloween vill Omar klä ut sig till spöke, som alla andra barn. Han vill att mormor följer med för det kan bli otäckt", presenteras boken på Adlibris hemsida.

Den andra barnboken, "Farfar har fyra fruar", behandlar polygami. Framsidan pryds ogenerat av en muslimsk skäggig man med sina fyra fruar i bakgrunden.

Den berättar om Asli som aldrig varit i Somalia, "men nu skall hon äntligen få åka dit med sin pappa, för att träffa farfar och alla sina farmödrar", heter det på Adlibris.com.

"Boken har redan beställts av bibliotek, och kan därmed förutsättas vara faktagranskad i enlighet med Biblioteksförbundets riktlinjer. Farfar har fyra fruar finns även att beställa som målarbok", skriver nationalekonomen Tino Sanandaji sarkastiskt på sin Facebook och påpekar att i boken "får våra barn möjlighet att pedagogisk lära sig om polygami".

Författaren Oscar Trimbel arbetade på 1980-talet för Sidas räkning i Somalia. Han har tidigare bland annat gett ur somaliska folksagor och egenmålade akvareller från sin vistelse i landet.

De båda böckerna gavs ut på bokförlaget Författares Bokmaskin i augusti i år. Lämplig läsålder uppges vara 3-6 år.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.