611 coronadöda – Löfven vägrar utvärdera strategin

Publicerad 7 april 2020 kl 16.43

Inrikes. Just nu är coronaviruset värst i tre olika områden i Sverige. Resten av landet bör dock förbereda sig på att den dödliga smittan kommer bli lika illa även där. Det förklarade statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff på tisdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Under en pressträff idag poängterade Stefan Löfven att Folkhälsomyndighetens rekommendationer måste följas av privatpersoner och företag.

Även om smittan i dagsläget inte är lika allvarlig i hela landet, gäller detta alla, påpekade han.

Just nu finns det flest coronasmittade i Sörmland, Östergötland och Stockholm, enligt statsministern.

– Men det är också så att i resten av Sverige så måste vi förbereda oss på att läget även där kommer att förvärras, sade han.

Enligt Löfven är målet att "plana ut" kurvan så att väldigt många inte blir sjuka samtidigt.

– Krisen kommer att pågå länge, konstaterade han.

Löfven påstod att det inte är dags att utvärdera Sveriges "strategi" mot smittan, trots att redan fler än 600 personer avlidit, med över hundra nya dödsfall sedan måndagen. I skrivande stund har Finland 34 dödsfall totalt och som fick sitt första coronafall ungefär samtidigt som Sverige.

– Man ska vara väldigt aktsam med att utvärdera för tidigt. Vi gör en utvärdering när den tiden kommer. Vi följer den strategi som vi menar är rätt, sade han på Aftonbladets fråga.

Regeringen har nu fått möjlighet att gå runt demokratin och själv fatta beslut, utan att de först blir godkända av riksdagen. Exakt vad det handlar om för beslut är mer oklart, men påstås av regeringen vara begränsade till så kallade "coronarelaterade beslut".

På Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen framkom det att Sverige har ett reproduktionstal för smittan på höga 1,7-1,8. Det innebär att en smittad person i genomsnitt sprider det dödliga viruset vidare till så många personer. I Norge är reproduktionstalet 0,7, vilket innebär att norrmännen stoppat smittan och att den inte längre växer.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så ska Trump tvinga sociala medier sluta censurera

Ger presidentorder idag – här är innehållet. Kan få djupgående effekter för Facebook och Twitter – om de inte upphör med politiska censuren.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus