611 coronadöda – Löfven vägrar utvärdera strategin

Publicerad 7 april 2020 kl 16.43

Inrikes. Just nu är coronaviruset värst i tre olika områden i Sverige. Resten av landet bör dock förbereda sig på att den dödliga smittan kommer bli lika illa även där. Det förklarade statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff på tisdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Under en pressträff idag poängterade Stefan Löfven att Folkhälsomyndighetens rekommendationer måste följas av privatpersoner och företag.

Även om smittan i dagsläget inte är lika allvarlig i hela landet, gäller detta alla, påpekade han.

Just nu finns det flest coronasmittade i Sörmland, Östergötland och Stockholm, enligt statsministern.

– Men det är också så att i resten av Sverige så måste vi förbereda oss på att läget även där kommer att förvärras, sade han.

Enligt Löfven är målet att "plana ut" kurvan så att väldigt många inte blir sjuka samtidigt.

– Krisen kommer att pågå länge, konstaterade han.

Löfven påstod att det inte är dags att utvärdera Sveriges "strategi" mot smittan, trots att redan fler än 600 personer avlidit, med över hundra nya dödsfall sedan måndagen. I skrivande stund har Finland 34 dödsfall totalt och som fick sitt första coronafall ungefär samtidigt som Sverige.

– Man ska vara väldigt aktsam med att utvärdera för tidigt. Vi gör en utvärdering när den tiden kommer. Vi följer den strategi som vi menar är rätt, sade han på Aftonbladets fråga.

Regeringen har nu fått möjlighet att gå runt demokratin och själv fatta beslut, utan att de först blir godkända av riksdagen. Exakt vad det handlar om för beslut är mer oklart, men påstås av regeringen vara begränsade till så kallade "coronarelaterade beslut".

På Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen framkom det att Sverige har ett reproduktionstal för smittan på höga 1,7-1,8. Det innebär att en smittad person i genomsnitt sprider det dödliga viruset vidare till så många personer. I Norge är reproduktionstalet 0,7, vilket innebär att norrmännen stoppat smittan och att den inte längre växer.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur