7 av 10 smittade förra veckan icke-danskar.

Invandrare bakom coronautbrotten i Danmark

Publicerad 11 augusti 2020 kl 13.41

Utrikes. Så kallade etniska minoriteter är överrepresenterade bland coronasmittade i Danmark, uppger TV2. 7 av 10 smittade förra veckan hade icke-danskt ursprung.

Gilla artikeln på Facebook

Folkhälsomyndigheten i Sverige har tidigare uppgett att invandrare är kraftigt överrepresenterade i coronastatistiken.

Nu kommer liknande siffror från Danmark.

Av de 756 nya fallen av coronavirus som registrerades senaste veckan hade 70 procent ett annat etniskt ursprung än danskt.

Dansk Folkeparti kritiserar nu regeringen för att inte ha tagit smittan bland invandrare på tillräckligt stort allvar.

Partiets talesperson i hälsofrågor, Liselott Blixt, har inte fått något svar från regeringen om varför så många invandrare drabbas.

– Beror det på att man har ett annat beteende? Är det för att man inte förstår språket eller för att man har ett jobb som är särskilt utsatt? Det finns många teorier om varför det förhåller sig så här, men vi kan inte göra något åt det förrän vi vet vad det underliggande problemet är, säger DF-politikern till TV2.

Smittan ska bland annat ha spridits i somaliska och libanesiska kretsar. Av de som smittades i Århus var 179 av somaliskt ursprung.

Det har även varit några stora muslimska Eid-fester i bland annat Århus och Skanderborg samt en begravning för en somalisk man. Evenemangen hade många besökare. Bara på begravningen kom 500 personer.

Även vecka 30 var invandrare överrepresenterade bland nya coronafall i Danmark. Då var det invandrare från bland annat Irak, Marocko, Israel, Jordanien, företedda Jugoslavien och Turkiet, enligt TV2.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0