70-åring köpte sex – döms till fängelse för oaktsam våldtäkt

Publicerad 26 april 2019 kl 15.43

Lag & Rätt. En 70-årig man från Södermalm i Stockholm döms nu för oaktsam våldtäkt för att han köpt sex av en kvinna. Samtidigt dömer domstolen flera andra män för olika brott.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Uppsala tingsrätt som nu dömer två rumänska män för människohandel, där brottsoffret är en ung rumänsk kvinna som har exploaterats för sexuella ändamål.

Männen har genom olaga tvång, vilseledande, utnyttjande av kvinnans utsatta belägenhet och med andra otillbörliga medel rekryterat kvinnan i Rumänien, transporterat henne till Sverige och här under cirka tre veckors tid under sommaren 2018 inhyst henne i olika lägenheter som hyrts genom tjänsten AirBnb, skriver domstolen.

En av männen döms dessutom för olaga hot och dopningsbrott, men frikänns från tre fall av våldtäkt mot kvinnan som han var åtalad för. Männen döms till fängelse tre år och fyra månader respektive två år och tio månader och ska även utvisas ur landet efter det att de avtjänat sina straff. De ska också betala skadestånd till kvinnan.

Tingsrätten dömer samtidigt 17 män för köp av sexuell tjänst.

En av dessa män, en man i 70-årsåldern från Stockholm, har köpt sexuella tjänster av kvinnan vid två tillfällen. Efter andra tillfället skrev han en recension på den Escortsajt där kvinnans tjänster annonserades ut på nätet och använde uttrycket "misstänkt trafficking".

"Tingsrätten anser att den mannen vid det senare tillfället har haft sådana kunskaper och erfarenheter av kvinnans situation att han måste ha insett att det fanns en risk för att kvinnan var föremål för människohandel och därigenom inte kunde medverka frivilligt i de sexuella handlingarna, något som rent faktiskt också var fallet", skriver rätten om domen som fälldes på fredagen.

Bevisningen räcker inte för att döma honom för uppsåtligt brott, alltså våldtäkt. Däremot menar man att det är bevisat att han har varit grovt oaktsam i förhållande till den omständigheten att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation och inte kunnat medverka frivilligt.

Han döms därför också för det nya brottet oaktsam våldtäkt som infördes den 1 juli förra året.

Påföljden för de män som enbart döms för köp av sexuell tjänst har i enlighet med praxis bestämts till dagsböter. Den man som döms för oaktsam våldtäkt döms också för kränkande fotografering, eftersom han i smyg har filmat med sin mobiltelefon när han genomförde de sexuella handlingarna med kvinnan vid det andra tillfället. Han döms till fängelse ett år och ska dessutom betala skadestånd till kvinnan.


Nyheter från förstasidan

Arbetslösheten i Sverige ökar kraftigt

"Betydligt färre lediga jobb att söka." En del av jobben kommer aldrig komma tillbaka, enligt Arbetsförmedlingen.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus