70-åring köpte sex – döms till fängelse för oaktsam våldtäkt

Publicerad 26 april 2019 kl 15.43

Lag & Rätt. En 70-årig man från Södermalm i Stockholm döms nu för oaktsam våldtäkt för att han köpt sex av en kvinna. Samtidigt dömer domstolen flera andra män för olika brott.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Uppsala tingsrätt som nu dömer två rumänska män för människohandel, där brottsoffret är en ung rumänsk kvinna som har exploaterats för sexuella ändamål.

Männen har genom olaga tvång, vilseledande, utnyttjande av kvinnans utsatta belägenhet och med andra otillbörliga medel rekryterat kvinnan i Rumänien, transporterat henne till Sverige och här under cirka tre veckors tid under sommaren 2018 inhyst henne i olika lägenheter som hyrts genom tjänsten AirBnb, skriver domstolen.

En av männen döms dessutom för olaga hot och dopningsbrott, men frikänns från tre fall av våldtäkt mot kvinnan som han var åtalad för. Männen döms till fängelse tre år och fyra månader respektive två år och tio månader och ska även utvisas ur landet efter det att de avtjänat sina straff. De ska också betala skadestånd till kvinnan.

Tingsrätten dömer samtidigt 17 män för köp av sexuell tjänst.

En av dessa män, en man i 70-årsåldern från Stockholm, har köpt sexuella tjänster av kvinnan vid två tillfällen. Efter andra tillfället skrev han en recension på den Escortsajt där kvinnans tjänster annonserades ut på nätet och använde uttrycket "misstänkt trafficking".

"Tingsrätten anser att den mannen vid det senare tillfället har haft sådana kunskaper och erfarenheter av kvinnans situation att han måste ha insett att det fanns en risk för att kvinnan var föremål för människohandel och därigenom inte kunde medverka frivilligt i de sexuella handlingarna, något som rent faktiskt också var fallet", skriver rätten om domen som fälldes på fredagen.

Bevisningen räcker inte för att döma honom för uppsåtligt brott, alltså våldtäkt. Däremot menar man att det är bevisat att han har varit grovt oaktsam i förhållande till den omständigheten att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation och inte kunnat medverka frivilligt.

Han döms därför också för det nya brottet oaktsam våldtäkt som infördes den 1 juli förra året.

Påföljden för de män som enbart döms för köp av sexuell tjänst har i enlighet med praxis bestämts till dagsböter. Den man som döms för oaktsam våldtäkt döms också för kränkande fotografering, eftersom han i smyg har filmat med sin mobiltelefon när han genomförde de sexuella handlingarna med kvinnan vid det andra tillfället. Han döms till fängelse ett år och ska dessutom betala skadestånd till kvinnan.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Lag & Rätt

Kallade talibaner för "apor" – döms för hets mot folkgrupp

Kvinnan får villkorlig dom och böter.. "Enligt hovrättens mening utgör talibaner en viss grupp i lagens mening..."0 

SVT fälls för "järnrörsfilmen"

Har kränkt fotografens rätt.. Tvingas betala Kent Ekeroths rättegångskostnader på 190.000 kronor.0 

Sidor

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0