70-åring köpte sex – döms till fängelse för oaktsam våldtäkt

Publicerad 26 april 2019 kl 15.43

Lag & Rätt. En 70-årig man från Södermalm i Stockholm döms nu för oaktsam våldtäkt för att han köpt sex av en kvinna. Samtidigt dömer domstolen flera andra män för olika brott.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Uppsala tingsrätt som nu dömer två rumänska män för människohandel, där brottsoffret är en ung rumänsk kvinna som har exploaterats för sexuella ändamål.

Männen har genom olaga tvång, vilseledande, utnyttjande av kvinnans utsatta belägenhet och med andra otillbörliga medel rekryterat kvinnan i Rumänien, transporterat henne till Sverige och här under cirka tre veckors tid under sommaren 2018 inhyst henne i olika lägenheter som hyrts genom tjänsten AirBnb, skriver domstolen.

En av männen döms dessutom för olaga hot och dopningsbrott, men frikänns från tre fall av våldtäkt mot kvinnan som han var åtalad för. Männen döms till fängelse tre år och fyra månader respektive två år och tio månader och ska även utvisas ur landet efter det att de avtjänat sina straff. De ska också betala skadestånd till kvinnan.

Tingsrätten dömer samtidigt 17 män för köp av sexuell tjänst.

En av dessa män, en man i 70-årsåldern från Stockholm, har köpt sexuella tjänster av kvinnan vid två tillfällen. Efter andra tillfället skrev han en recension på den Escortsajt där kvinnans tjänster annonserades ut på nätet och använde uttrycket "misstänkt trafficking".

"Tingsrätten anser att den mannen vid det senare tillfället har haft sådana kunskaper och erfarenheter av kvinnans situation att han måste ha insett att det fanns en risk för att kvinnan var föremål för människohandel och därigenom inte kunde medverka frivilligt i de sexuella handlingarna, något som rent faktiskt också var fallet", skriver rätten om domen som fälldes på fredagen.

Bevisningen räcker inte för att döma honom för uppsåtligt brott, alltså våldtäkt. Däremot menar man att det är bevisat att han har varit grovt oaktsam i förhållande till den omständigheten att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation och inte kunnat medverka frivilligt.

Han döms därför också för det nya brottet oaktsam våldtäkt som infördes den 1 juli förra året.

Påföljden för de män som enbart döms för köp av sexuell tjänst har i enlighet med praxis bestämts till dagsböter. Den man som döms för oaktsam våldtäkt döms också för kränkande fotografering, eftersom han i smyg har filmat med sin mobiltelefon när han genomförde de sexuella handlingarna med kvinnan vid det andra tillfället. Han döms till fängelse ett år och ska dessutom betala skadestånd till kvinnan.


Nyheter från förstasidan

Danmark påskyndar lagförslag: IS-terrorister fråntas medborgarskap

Agerar omedelbart på grund av Turkiets intåg i Syrien. "Det finns en risk att de kurdkontrollerade IS-lägren i gränsområdet kollapsar."0 

Ekonominyheter

Här har bostadspriserna mer än fördubblats – på ett par år

"Absurda" prisstegringen fortsätter.. Lista: Gatorna i Sverige där bostädernas värde ökar allra snabbast.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Tankebrott förhindras genom implicita ledtrådar i de begrepp som används.0 

Mer från Lag & Rätt

Handikappad döms för rullstolshets

Domen: 40 dagsböter.. Ångermanlands tingsrätt fäller den 61-årige mannen för hets mot folkgrupp.0 

Imam döms för antisemitism

Straffvärdet motsvarar fängelse.. Men får villkorlig dom på två år.0 

Afghanen kräver ny rättegång mot ASAP Rocky

Känner sig missnöjd.. Vill att rapparen döms för våld med glasflaskor.0 

Elever skämtade om Hitler – nu åtalas 14 för "hets"

Skojade till det med "Hitlermustasch" på idrottslektion.. Eleverna, som är i 16-årsåldern, åtalas för "hets mot folkgrupp".0 

Sidor

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0 

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0