Tiggeriet
Bild på tiggande romer i Göteborg tagen 2 juli 2015. Personerna på bilden har inget med händelsen i texten att göra.

72-årig man dog efter att ha rånats av tiggare

Publicerad 17 juli 2015 kl 15.52

Inrikes. En 72-årig man avled tidigare i månaden efter att ha rånats av tiggande romer på Järntorget i Göteborg. De som rånade mannen slipper däremot undan straff – polisen har nämligen redan lagt ned utredningen.
– Det är inte alldeles fel att skriva av ärendet med de uppgifterna som förelåg, säger Erik Nord som är chef för polisområde Storgöteborg till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Erik Nord.

Erik Nord berättar för Fria Tider om den 4 juli i år då den 72-årige mannen vid kvart i elva-tiden på kvällen rånades när han satt på en bänk vid Järntorget i Göteborg.

– Mannen berättar att han satt på en bänk på Järntorget när det kommer fram sex-sju kvinnor till honom. De började svärma runt honom och erbjöd honom olika sexuella tjänster. Han säger åt dem att sluta och att han ska ringa polisen, säger Nord och fortsätter:

– Då lämnar de platsen åt olika håll väldigt snabbt. När han reser sig upp ser han att hans plånbok ligger på bänken bredvid honom, i den saknas det cirka 700 kronor i kontanter.

Polisen larmade därefter ut signalementet på rånarna till alla polisbilar och en polispatrull fick syn på de misstänkta förövarna.

– Signalementet som går ut är rumänskt utseende, och det talas om romskt utseende i ett annat förhör. Och då är det någon som hittar en sådan gruppering en bit därifrån, i närheten av området, och de stannar och tar deras uppgifter då, säger Nord och tillägger:

– De hade inte svenska personnummer i alla fall, de hade bara födelsetider.

Men eftersom man inte kunde vara säker på att de romer man träffade på var samma romer som rånade 72-åringen lät man dem gå.

– Skulle man ha gripit de här kvinnorna? Då måste man ha en skälig misstanke, förklarar Nord.

Efter rånet satt mannen i polisförhör fram till klockan fyra på morgonen. Enligt Göteborgsposten var mannen då mycket upprörd och skärrad av det inträffade. Tidigt på morgonen tog han bussen hem till Lidköping, men kom aldrig fram. Han avled nämligen på bussen på väg hem.

– 11:03 har vi en händelserapport där man ringer från Kärnsjukhuset i Skövde och säger att det är en person som har förts in och som var död vid ankomst, säger Nord.

– Han har avlidit på någon buss eller segnat ned.

Enligt Per Albertsson, som är medicinskt ansvarig vid kardiologen på Sahlgrenska sjukhuset, kan det finnas en koppling mellan rånet och att 72-åringen dog.

– Svår emotionell stress kan utlösa svår hjärtsvikt och symtom som liknar en hjärtinfarkt. Dödligheten här är lika stor som vid en vanlig hjärtinfarkt, säger han till GP.

De romer som rånade 72-åringen och kan ha vållat hans död går nu fria, ärendet har nämligen lagts ned.

– Det är inte alldeles fel att skriva av ärendet med de uppgifterna som förelåg, anser Nord.

Erik Nord berättar även för Fria Tider att rånet mot 72-åringen, bortsett från att han avled efter händelsen, inte är unikt och att det finns romer från Östeuropa som är specialiserade på den här typen av åldringsbrott.

– Det finns grupperingar, resande ifrån Rumänien och till viss del från Bulgarien också, som vid en väldigt ovetenskaplig anblick förefaller vara romer, som i mer eller mindre organiserad form ägnar sig åt stölder från äldre, säger han.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.