Slipper utvisning
PÅLÄST: "Det är jag som är svart och bor i ett vitt land, det är jag som ska vara rädd", förklarade Abdi när han läxade upp polisen i kritisk rasteori under ett inledande förhör.

Abdi fick inte handla gratis: "Rasist!" – slog sen sönder Pressbyrån

Publicerad 6 augusti 2021 kl 15.12

Inrikes. En 35-årig invandrare från Eritrea slipper utvisning efter att ha misshandlat ett butiksbiträde på Pressbyrån när han inte fick köpa choklad utan att betala.
 – Är du rasist? frågade Abdi när han inte fick varorna gratis, och gick därefter till attack.

Gilla artikeln på Facebook

Det var en fredagseftermiddag i slutet av juni som Abdi, 35, från Eritrea kom in på Pressbyrån vid centralstationen i Borås.

Abdi gick förbi kön och slängde ett antal chokladbitar som han ville ha på disken. Kassabiträdet frågade de övriga kunderna om det gick bra att han hjälpte Abdi först. Abdi sade då att han inte hade några pengar att betala med.

När Abdi inte fick köpa chokladbitarna utan att betala frågade han butiksbiträdet om det var för att han var svart som han inte blev betjänad.

– Svarar du inte, tror du att jag är en idiot? Är du rasist? frågade Abdi.

När kassabiträdet inte svarade lämnade Abdi, som egentligen heter något annat, butiken och ställde sig och stirrade på kassabiträdet genom fönstret en stund.

Plötsligt kom Abdi in i butiken igen och gick fram till kassan. Kassabiträdet frågade honom vad problemet var. Abdi anklagade återigen kassabiträdet för att vara rasist och efter en kortare diskussion gick den uppretade eritreanen till attack.

Abdi började kasta alla möjliga saker han fick tag på – bland annat läskflaskor och en glaslåda – mot kassabiträdet. Sedan slet han ut skaftet ur ett paraply så att det blev som en vass pinne och trängde sig in bakom disken.

– Jag ska döda dig, sade Abdi upprepade gånger.

Sedan avbröt Abdi attacken och gick ut ur butiken. Polis kom strax därefter till platsen och grep Abdi som fortfarande befann sig i närheten.

Kassabiträdet fick ett antal mindre sår på kroppen efter att ha träffats av föremål som Abdi kastade.

I polisförhör hävdade Abdi att det i själva verket var kassabiträdet som hade attackerat honom när han kom in på Pressbyrån för att handla. Han vidhöll också att han hade blivit utsatt för rasism.

– Jag sparkades ut från butiken på grund av min hudfärg, förklarade Abdi för polisen.

Abdi häktades, varefter åtal väcktes mot honom vid Borås tingsrätt. Han åtalades då inte bara för att ha misshandlat och hotat kassabiträdet på Pressbyrån utan även för flera andra brott.

Enligt åtalet hade Abdi i mitten av april i år hotat en butiksanställd på Ica Maxi i Angered. Den butiksanställde ertappade Abdi med att dricka ur en flaska handsprit som personalen använde för att sprita händerna och frågade vad han sysslade med. Abdi blev då aggressiv, anklagade den butiksanställde för att vara rasist och hotade att slå honom med en golvraka som han fick tag på.

Efter att Abdi gripits frågade polisen honom varför han hade hotat den butiksanställde. Abdi svarade med en utläggning som kunde vara hämtad ur en lärobok i kritisk rasteori:

– Fråga inte mer om varför jag hotat honom. Den här vita mannen är i sitt hemland, han behöver inte vara rädd. Det är jag som är svart och bor i ett vitt land, det är jag som ska vara rädd. Fråga inte mer varför jag hotat honom, fråga istället honom varför han gått bakom mig och hotat mig.

Abdi åtalades också för att ha stulit en flaska rosévin från en kvinna som nyligen varit och handlat på en av Systembolagets butiker i Göteborg. Även här var det rasister i farten, om man får tro Abdi. När en man uppmärksammade den bestulna kvinnan på att Abdi smugit åt sig en flaska vin från hennes påse, anklagade Abdi honom för att vara rasist. Abdi greps efter visst handgemäng av väktare som tillkallats från en närbelägen 7-Eleven-butik.

Straffet blev två månaders fängelse för misshandel, olaga hot och stöld.

Av handlingarna i målet framgår att Abdi kom till Sverige 2015 och att han sedan dess har dömts för brott vid ett flertal tidigare tillfällen, bland annat olaga hot, snatteri, skadegörelse och brott mot knivlagen. Han är arbetslös, saknar bostad, missbrukar narkotika och talar så pass bristfällig svenska att han har biträtts av tolk vid polisförhör. Kriminalvården bedömer att det är stor risk att han återfaller i brottslighet.

Åklagaren framställde inte något utvisningsyrkande. Även om åklagaren inte yrkar på utvisning har tingsrätten möjlighet att på eget initiativ pröva om utvisning ska ske. Det har emellertid tingsrätten inte gjort.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.