Adolf Hitlers "Mein Kampf" blev barnens favorit

Publicerad 9 december 2016 kl 23.54

Kultur. Adolf Hitlers kontroversiella självbiografi Mein Kampf blev favorit när det italienska utbildnings­departementet skickade ut en enkät till landets grund- och gymnasieskolor för att kartlägga elevernas läsvanor, skriver La Repubblica.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan i somras har boken uppmärksammats ordentligt i Italien och den konservativa tidningen Il Giornale gav bort gratis kopior av den i samband med att den tyska upphovsrätten till boken löpte ut.

Enligt högertidningen, som ägs av Silvio Berlusconis bror, var syftet att motverka nationalsocialism. En förklaring som mötte kritik från landets politiska ledning, där den exkommunistiske premiärministern Matteo Renzi skrev på Twitter att tilltaget var "smaklöst".

På utbildnings­departementet fördömer stabschefen Alexander Fusacchia nu resultatet av myndighetens egen enkät.

– Vi undersöker hur det har gått till, men vi är övertygade om att det inte rör sig om en feltolkning av våra instruktioner utan snarare ett fritt val, säger han till La Republicca.

De allierade överlät efter kriget upphovsrätten till Mein Kampf åt den tyska delstaten Bayern som i sin tur förbjöd alla nytryck. Utgivning har därför varit förbjuden till den 1 januari 2016, då upphovsrätten löpte ut. Mein Kampf utges nu på nytt i Tyskland av Institutet för samtidshistoria i München.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0