Kärrtorpsdomen

Advokaten: "Det var stick snarare än hugg"

Publicerad 29 april 2014 kl 16.16

Inrikes. Den 35-årige vänsterextremisten Joel Bjurströmer Almgren dömdes idag till 6,5 års fängelse för bland annat försök till mord. Hans advokat är kritisk till domen och menar att brottsrubriceringen är felaktig.

Gilla artikeln på Facebook

– Han trodde inte att det här skulle ge något annat än en lindrig skada, han trodde inte att det kunde döda. Att det snarare var stick än hugg. Jag menar att det är utifrån de uppgifterna som tingsrätten borde ha bedömt det hela, säger advokaten Björn Törnell till SR.

Filmupptagningar som spelades upp under huvudförhandlingen visade tydligt hur Bjurströmer Almgren gick fram till en 28-årige nazist under bråket i Kärrtorp och två gånger högg honom i ryggen med en morakniv. 35-åringen har erkänt brottet men hävdat att han agerat i nödvärn och inte trott att mannen skulle dö av skadorna.

Rätten har i bevisningen av uppsåt tagit fasta på att Bjurströmer Almgren varit likgiltig till huruvida 28-åringen skulle dö av knivhuggen eller inte.

"[Det bör] i sammanhanget beaktas att huggen utdelats på ett sådant sätt att det i det närmaste varit omöjligt för Joel Bjurströmer Almgren att bedöma exakt var huggen skulle träffa. Att de nu kom att träffa vid skulderbladen och inte någon decimeter längre ner eller i närheten av nacken/halsen framstår som en ren slump. Han har trots detta utdelat inte ett utan två hugg mot Christian Rönnquist. Med beaktande av dessa omständigheter anser tingsrätten att det står klart att Joel Bjurströme Almgren både varit medveten om att de knivhugg han utdelat kunde leda till att Christian Rönnquist dog och att han varit likgiltig för denna följd när han högg Christian Rönnquist. Enligt tingsrätten har Joel Bjurströmer Almgren därför uppsåtligen försökt att beröva Christian Rönnquist livet. Gärningen ska alltså inte rubriceras som grov misshandel", står det i domen.


Nyheter från förstasidan

Sverige göder sina oligarker näst mest i världen

Nya siffror från Financial Times. "Den mest övergödda finns – hör och häpna – i Sverige".0 

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Sultani berättar själv i förhör. Men ändå åtalas mannen inte för terroristbrott.0 

Mer från Inrikes

SD-kravet: Hissa Israels flagga över Rosenbad

Vill se främmande statens fana på Sveriges regeringskansli.. "Björn Söder har skickat in en begäran om detta till regeringen."0 

Vaccinet "märks inte". Majoriteten av de vårdade över 65 har fått vaccin.0 

Vetenskap

Ny månbas första steg mot resor till mars. Resan till mars tar tre år.0 

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus