Kärrtorpsdomen
Joel Bjurströmer Almgren.

Vänsterextremist får 6,5 års fängelse för mordförsök i Kärrtorp

Publicerad 29 april 2014 kl 13.36

Lag & Rätt. Idag dömdes den 35-årige vänsterextremisten Joel Bjurströmer Almgren till 6,5 års fängelse för försök till dråp, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen i samband med extremistbråket i Kärrtorp. Han döms dessutom för att ha jagat en ung man med kniv vid ett annat tillfälle.

Gilla artikeln på Facebook

Södertörns tingsrätt trodde inte på Bjurströmer Almgrens förklaring, som gick ut på att han skulle ha agerat i "självförsvar" när han två gånger knivhögg en 28-årig medlem i Svenska motståndsrörelsen i ryggen under tumultet som uppstod i Kärrtorp i december förra året.

"Rätten till nödvärn är [...] begränsad på så sätt att det våld som används inte får vara uppenbart oförsvarligt. Enligt tingsrätten måste det för alla stå klart att det är uppenbart oförsvarligt att hugga en obeväpnad person med kniv i ryggen", står det i domen, som också slår fast att 28-åringen hade dött av sina skador om han inte hade fått läkarvård.

En filmsekvens som spelades upp vid huvudförhandlingen visar tydligt hur Joel Bjurströmer Almgren smyger sig på 28-åringen bakifrån, lägger handen om hans axel och hugger morakniven i ryggen på honom. Av rättsintyget framgår att kniven vid båda huggen penetrerat lungsäcken och orsakat luftansamlingar i lungorna på offret.

Förutom för försök till mord döms Bjurströmer Almgren också för våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Han var beväpnad med en kniv och två "svärdliknande föremål" under demonstrationen.

Jagade man med kniv

Vänsterextremisten döms dessutom för olaga hot vid ett annat tillfälle. Det var i maj 2013 som Bjurströmer Almgren tillsammans med andra medlemmar i vänsterextrema AFA konfronterade en grupp ungdomar i Tantolunden i Stockholm.

AFA-männen krävde att ungdomarna skulle stänga av musiken de lyssnade på och anklagade dem för att vara "nazister". När en av ungdomarna, en 18-åring, ställde sig upp och förklarade att de inte alls var nazister blev 35-årige Joel Bjurströmer Almgren plötsligt riktigt aggressiv, drog sin kniv och började jaga honom.

En tjej och en kille ur ungdomsgruppen utsattes därefter för en brutal misshandel av två andra AFA-medlemmar.

"Jävla turk"

Joel Bjurströmer Almgren har sedan tidigare ett gediget brottsregister och förekommer under ett tiotal avsnitt i belastningsregistret.

Senast i juli 2012 dömdes Bjurströmer Almgren för barnmisshandel, olaga hot och grovt vapenbrott till åtta månaders fängelse efter att ha misshandlat en pojke på McDonalds. Vid ett annat tillfälle dömdes han för att ha slagits med en spärrvakt och kallat honom för "jävla turk".

År 2000 misstänktes 35-åringen för en mordbrand i Linköping och häktades tillsammans med Researchgruppens frontfigur Martin Fredriksson, som numera jobbar med att åsiktsregistrera invandrings­kritiker åt tidningen Expressen.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0