T.v. visar bilden på Fatemeh Khavaris uppehållstillståndskort, t.h. bild på den afghanska kvinnan som stoppades i Turkiet. Enligt Kvartal är det polisen som "maskat" delar av kortet.

Afghansk kvinna försökte ta sig in i EU – på asylaktivisten Fatemeh Khavaris pass

Publicerad 22 maj 2020 kl 09.34

Utrikes. Asylaktivisten Fatemeh Khavari kan ha sålt eller lånat ut sina resehandlingar till en afghansk kvinnan som försökte ta sig in i Europa i början av året. Det är det "sannolika scenariot", sedan en kvinna stoppades med asylaktivistens resehandlingar på flygplatsen i Istanbul, avslöjar tidningen Kvartal.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Kvartal som nu avslöjar hur en afghansk kvinna i januari försökte flyga från Istanbul till Barcelona. Men kvinnan stoppades av turkisk polis. Problemet var att hennes resehandlingar, ett uppehållstillståndskort och ett pass, båda tillhör den av det svenska vänsteretablissemanget hajpade asylaktivisten Fatemeh Khavari.

Khavari bekräftar händelsen för Kvartal. Men hennes förklaring är att hennes väska, där resehandlingarna ska ha legat, blev stulna när hon besökte sitt hemland Iran i december.

Hon förnekar alltså att hon sålt eller lånat ut sina dokument.

Men Khavaris förklaring haltar. Hon påstår nämligen att hon hade mejlkonversation med den svenska ambassaden i Teheran för att få ett nytt UT-kort samt spärra det gamla.

När Kvartal vill se kopior på mejlen ber hon att få återkomma. Det gör hon till slut efter flera påminnelser från tidningen. Efter ett dygn skickar hon följande SMS: 

"Ursäkta för sent svar. Det här är min kommentar och jag har inget mer att tillägga i ärendet: Jag blev av med mina id-handlingar och gjorde en polisanmälan. Vad som hände och hur det gick till vet jag ej."

En källa inom polisen med god insyn i sådana här frågor förklarar att Turkiet "med 99,99 procents säkerhet" inte skulle ha återsänt Fatemeh Khavaris dokument till Iran utan en omsorgsfull utredning och att en sådan hade tagit mycket längre tid än åtta-nio dagar, som Khavari påstår vara fallet.

Enligt poliskällan är det sannolika scenariot att Khavari lånat ut eller sålt sina dokument till den afghanska kvinnan, som använt dem för att ta sig till Turkiet. När turkiska myndigheter sedan tog kvinnan på flygplatsen i Istanbul, skickade de tillbaka henne till Iran men beslagtog aldrig dokumenten eftersom de inte vill ha henne kvar i landet. Turkiet skulle heller aldrig ha beslagtagit resehandlingarna utan att spärra dem, klargör källan.

Fatemeh Khavari förnekar allt detta.

Patrik Engström, chef för gränspolissektionen, säger till Kvartal att missbruk av svenska resehandlingar är ett stort och allvarligt problem.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.