Efterlyste Edriss Hushmand har hyllats i media som föredöme för invandrare.

Afghansk landslagsspelare på rymmen efter att ha våldtagit svenska 14-åringar vid sopstation

Publicerad 24 april 2024 kl 15.17

Efterlyst. Fotbollsspelaren och elevassistenten Edriss Hushmand, 24, har dömts till fyra års fängelse för att ha våldtagit två 14-åriga flickor vid en återvinningsstation i Skåne. Trots domen är afghanen nu efterlyst – han kunde avvika eftersom han inte satt häktad.

Dela artikeln

Edriss Hushmand är en del av Afghanistans landslag i fotboll och har i Sverige bland annat spelat för Ariana FC.

Han har vid ett flertal tillfällen hyllats i media och lyfts fram som integrationsföredöme. Bland annat 2017 då han tillsammans med några kamrater startade projektet #framåtmalmö.

– Sverige gjorde oss en tjänst. Nu vill vi ge något tillbaka och visa att det finns invandrare som vill bygga broar, berättade en av de andra inblandade i projektet för Sydsvenskan då.

Den senaste tiden har Edriss Hushmand arbetat som elevassistent på en av Malmös skolor och sålt e-cigaretter, "vejp", vid sidan av.

Det var på valborgsnatten förra året som två 14-åriga flickor fick kontakt med Edriss Hushmand via Snapchat för att köpa e-cigaretter av honom.

Började kräkas – han fortsatte ändå
När han kom till deras adress i Svedala kommun körde han dem till en återvinningsstation. Integrationsföredömet började sedan förgripa sig på flickorna, som sade nej, redan i bilen, och fortsatte sedan när de kom fram. Inte ens när en av flickorna började kräkas slutade han. Innan han lämnade platsen sade han åt flickorna att inte berätta något om det som hänt för någon.

Den ena flickans mor lyckades identifiera afghanen genom att gillra en fälla. Hon stämde träff med honom vid McDonalds för att köpa e-cigaretter och när de träffades låg dottern gömd i bilen och kunde identifiera honom.

Det visade sig sedan bland annat att Hushmand googlat på "tvätta spya bilen" efter våldtäkten.

Efter att han gripits valde tingsrätten att försätta honom på fri fot – trots det höga straffvärdet.

På fri fot och efterlyst
Ystads tingsrätt dömde den 17 april Edriss Hushmand, mot hans nekande, för våldtäkt av normalgraden till fyra års fängelse. Han har fått svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas med nuvarande lagstiftning.

Att afghanen inte dömdes för våldtäkt mot barn beror på att tingsrätten köpte hans uppgift om att han trodde flickorna var 17 år.

Först i samband med domen beslutades att Edriss Hushmand skulle häktas, med hänvisning till att det fanns risk att han skulle lämna landet.

Men då var det för sent – och afghanen är nu efterlyst. Trots det har han överklagat häktningsbeslutet via sin advokat.

"Det kan bli så här"
– Det kan bli så här när det är höga straffvärden, då riskerar man att hamna i sådana situationer, säger åklagaren Love Lundin till Sydsvenskan.

Så sent som på onsdagen beslutade tingsrätten att bevilja Edriss Hushmand begäran om att byta advokat, enligt dokument från tingsrätten.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.