" /> " /> " />
Foto: Koppartryck från förra sekelskiftet

Afrikanernas okända påbrå

Publicerad 29 juli 2012 kl 08.26

Vetenskap.I en ny artikel som kommer att publiceras den 3 augusti i tidskriften Cell skriver en grupp genetiker att de har funnit bevis för att afrikaner är blandade med en hittills okänd förhistorisk människoart.

Gilla artikeln på Facebook

Forskarna har avkodat DNA på tre isolerade jägar-samlare-stammar i Afrika. De folk som undersöktes var Hadza och Sandawe i Tanzania som talar khoisan-språk och skogslevande pygméer i Kamerun. Alla tre grupperna har mycket gammal härkomst och tros härstamma direkt från de första moderna människorna. DNA-sekvensering av hela genomet gjordes på tre personer från vardera grupp.

- Vi valde målmedvetet ut tre av de jägare-samlare-grupper med mest genetisk mångfald, eftersom de inte har varit väl representerade i andra genomsekvenseringsprojekt, som tenderar att fokusera på majoritetsbefolkningar i Afrika, sade Sarah Tishkoff, genetiker vid Pennsylvanias universitet, som ledde studien till Eurekalert.

I genomet fann forskarna många ovanliga DNA-sekvenser. Flera miljoner hittills okända mutationer hittades. Forskarna fann övertygande bevis för att de hade blandat sig med en arkaisk människoart. Det tyder på att olika grupper utvecklade sig på sitt eget entydiga sätt för att kunna tillgodogöra sig föda i sin omgivning och överleva sjukdomar.

Bland de gensekvenser specifika för pygméer fann forskarna genvarianter som reglerar utvecklingen av hypofysen som kontrollerar hormonproduktion och reglerar kroppens fysiska tillväxt. Detta kan förklara varför pygméerna blir korta, i snitt runt 150 cm.

Hos Sandawe fann forskarna en genvariant för melanin som påverkar hudfärgen. Sandawe är bland de mest ljushyade i Afrika. Som kontrast kan sägas att Hadza bara lever 15 mil bort och har mycket svart hudfärg.

Forskarna fann 13,4 miljoner ställen i genomet där enskilda nukleotider skiljde sig från andra människors sekvenser, fem miljoner av dessa var för vetenskapen helt nya. Omkring 72 000 av dessa befann sig i områden som kodar gener.

Genetiska beräkningar visar att blandningen skedde för mellan 20 000 och 80 000 år sedan. Genom att beräkna avvikelserna i DNA uppskattade forskarna att den arkaiska människoarten skiljde sig från moderna människor för 1,2 miljoner år sedan. Omkring 2,5 procent av jägar-samlarnas DNA beräknas härröra från den okända arkaiska människoarten.

Den okända arkaiska människoarten har annorlunda DNA än neandertalarna. En stor del av neandertalarnas genom är rekonstruerat. Alla människor som inte kommer från det subsahariska Afrika är blandade med neandertalare och andelen är ungefär tre procent av generna. Aboriginer och invånare på öarna i Sydostasien och Melanesien har dessutom förutom neandertalgener också ungefär fem procent av sina gener från denisovamänniskan. Neandertalare och moderna människor delade sig för mindre än 500 000 år sedan. Denisovamänniskan och neandertalarna delade sig efter ytterligare en tid. Korsningen mellan moderna människor och neandertalare ska ha skett för mellan 30 000 och 80 000 år sedan i Mellanöstern.

Redan förra året kom en annan rapport där en annan forskargrupp hade studerat DNA från de två jägar-samlare-grupperna biaka, som är pygméer, i centrala Afrika och san i södra Afrika samt jordbrukarfolket Mandenka i västra Afrika. Alla de grupperna uppvisar hög genetisk mångfald och tros härstamma från folk i Afrika som är opåverkade av migration. I den studien tittade forskarna bara på 61 icke-kodande DNA-områden. Eftersom det inte finns DNA från någon afrikansk arkaisk människa så använde sig forskarna av datorsimuleringar för att beräkna andelen DNA från främmande människoarter.

De kom fram till att ungefär två procent av dessa gruppers genetiska material kommer från en annan arkaisk människoart. Detta skulle ha skett för 35 000 år sedan. Den numera utdöda arkaiska människoarten ska ha brytit sig loss från den moderna människans utvecklingslinje för omkring 700 000 år sedan.

Den vänsterliberala tidningen The New York Times anser att det är "oansvarigt" av genetiker att publicera motstridiga genetiska resultat som inte faller inom ramen för Out of Africa utan att ens försöka visa hur resultaten passar in i existerande fossil. Problemet enligt tidningen är att det inte finns några afrikanska fossil av arkaiska människor de senaste 100 000 eller 200 000 åren.

Vänsterjournalisterna stöter dock på patrull - i jorden. Det finns starka bevis för att arkaiska människor levde i Afrika fram tills alldeles nyligen. I Iwo Eleru och Ishango har man hittat fynd av människor som är endast 13 000 år gamla och bär mycket mer primitiva drag än vad deras ålder antyder, se videoklipp. Skallen som fanns i en grotta i Iwo Eleru, Nigeria, 1965 ser definitivt inte ut som en modern människas.

Det som skrämmer liberaler och socialister är att teorin om att moderna människor har sitt urhem i Afrika inte skulle kunna vara helt korrekt. Teorin säger kort att moderna människor utvecklades i Afrika för 200 000 år sedan, och att en eller ett mycket fåtal grupper lämnade Afrika för 50 000 till 70 000 år sedan för att ersätta alla andra arkaiska människor utan blandning.

Idag har den teorin fått modifierats på grund av den moderna människans blandning med neandertalare och denisovamänniskan. Icke-subsahariska afrikaner härstammar därmed inte bara från Afrika.

Teorin kan inte förklara varför mer primitiva arkaiska människor levde kvar mycket längre i Afrika än utanför Afrika. Neandertalarna försvann från Europa för 40 000 år sedan. De sista neandertalarna dog ut för cirka 30 000 år sedan i södra Spanien och norra Ryssland. Av denisovamänniskan finns inga fynd som är yngre 40 000 år. Frågan är varför det tog 200 000 år att tränga undan arkaiska människor i Afrika, den förmodade födelseplatsen för moderna människor, medan det i övriga världen skedde betydligt snabbare.

Teorin har fler problem. Moderna människor fanns utanför det subsahariska Afrika för mer än 100 000 år sedan, nämligen i norra Afrika, Israel, Arabien och Kina, långt innan den förmodade utvandringen. Enligt out of Africa-teorin så dog alla de människorna ut, utan att blanda sig med de senare migranterna.

Redan förra året uttalade sig Hammer, en av författarna bakom rapporten som kom förra året, till Nature att Out of Africa är motbevisad. Att dagens människor inte härstammar från en enda population som uppstod i Afrika och sedan ersatte alla andra människor utan blandning.

- Vi måste modifiera standardmodellen för människans ursprung, sade han redan då.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män

Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.. Kvinnliga furier begick barnamord och förgiftade sina män på löpande band.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping

Ska göra Sverige ledande inom AI.. "Kommer ge svensk industri stora konkurrensfördelar."0 Plus

Därför lät stereon bättre för 40 år sen

Plötsligt slutade jakten på det perfekta ljudet.. Här är den svenska hifi-kulturens uppgång och fall.0 Plus

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0