Inbördeskriget i Syrien och Irak

Besöket fick stor uppmärksamhet i syriska media.

AFS besökte Syrien – för att prata återvandring

Publicerad 31 augusti 2018 kl 12.42

Inrikes. Riksdagsledamoten Mikael Jansson, som numera tillhör Alternativ för Sverige, har under veckan besökt Syrien på inbjudan av det syriska parlamentet. Syftet var att diskutera möjligheterna för Syrien att återta sina flyktingar.

Gilla artikeln på Facebook

Det är dags att skicka tillbaka syriska invandrare till sitt hemland. Det anser Alternativ för Sverige, vars företrädare Mikael Jansson besökte landet i veckan.

Jansson träffade bland andra talespersonen för parlamentet, Hammouda Sabbagh, för att diskutera återvandring och geopolitik, meddelar partiet i ett pressmeddelande.

Efter mötet höll Jansson en pressträff där alla större syriska tidningar och TV-kanaler var på plats. Han träffade dessutom muslimernas högsta ledare stormuftin av Syrien, som står landets president Assad nära.

Enligt Stormuftin är det säkert för både kristna och muslimer att återvända till Syrien.

Alternativ för Sverige klargör att den syriska responsen var övervägande positiv: återvandring kan påbörjas redan nu.

Däremot vill landet inte ta in de som kommit till Sverige på falska papper och som ofta inte alls är syrier. Och krigsförbrytare vill Syrien hellre ha inför internationella domstolar, uppger AFS.

Besöket fick stor uppmärksamhet i syriska medier. Hela vistelsen filmades av stats-TV, som följde Jansson under samtliga dagar.

– Det är viktigt att se själv vad som händer i Syrien, eftersom man inte kan lita på media i väst. Det är den svenska regeringens ansvar att formalisera återvandringsplaner med Syrien. Hela förorter till Damaskus ligger i ruiner efter Nusrafrontens angrepp, men återuppbyggnad sker nu och folk har börjat flytta tillbaka, säger Mikael Jansson i en kommentar.

Jansson besökte även Syriska arméns soldater i befriade områden utanför Damaskus. Där hade IS respektive Nusrafronten tidigare kontroll, men armén befriade områdena. Jansson fick möjlighet att prata med lokalbefolkningen som nu säger att de känner sig trygga. Många börjar återvända och bygga upp samhället igen, och armén ger understöd. Det går också bra för de lokala affärerna, så folk kan starta upp verksamheter med gott resultat, skriver AFS.

Riksdagsledamoten donerade också en halv liter blod på en blodbank i Damaskus för att visa sitt stöd till de soldater som slagits för sin suveränitet och självbestämmande samt till de civila som kommit emellan i kriget. Enligt Alternativ för Sverige är han den förste europeiske parlamentariker som har donerat blod i Syrien.

– Återvandring av migranter ligger i både mottagar- och avsändarlandets intresse, ekonomiskt, socialt och kulturellt. Förutom det direkta mänskliga offer som syrierna fått genomlida så är kriget i Syrien också ett krig om civilisationen, förklarar Mikael Jansson.

– Syrien är något av civilisationens vagga och är normalt en stat som reder sig själv. Hade Syrien fallit i terroristernas händer hade följderna inte stannat i landet utan påverkat hela världen. Världsarvet är skadat genom att terroristerna systematiskt förstört tusentals fornlämningar under kriget. Man vet vad som är förstört, stadsmuseet i Damaskus har gett ut en bok som sammanställt förlusterna. Förluster som inte går att återställa, påpekar han.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus