Knivdådet på Russell Square
Faksimil The Guardian och mejlkonversation.

"Hatsajter": Aftonbladets attack på konkurrenter som upplyser om att knivman i London är somalier

Publicerad 5 augusti 2016 kl 18.10
Av Mattias Albinsson

Media. En kvinna dödades och ytterligare fem skadades i ett knivdåd i centrala London i onsdags kväll. Medan tidningar och mediebolag över hela världen upplyste sina läsare om att gärningsmannen är somalier valde kvällstidningen Aftonbladet att ljuga och enbart beskriva honom som "norrman".
– De sitter på sin gren och sågar på den. Sedan kommer de trilla ned på arslet, säger Maria Skiddi, 56, om Aftonbladets journalistik.

Dela artikeln

Vad har Daily Mail, The Sun, BBC, Evening Standard, Reuters, Associated Press, The Telegraph, Independent, The Guardian, CNN, Huffington Post, Euronews, Fox News, CBS, New York Times, Mirror, NBC, Metro och tusentals andra tidningar och mediebolag världen över gemensamt?

De är alla så kallade "hatsajter". Åtminstone om man ska tro Aftonbladets journalist Gustaf Tronarp.

I Aftonbladets rapportering igår beskrevs den 19-årige somalier som vid halv elva-tiden i onsdagskväll gick till rasande attack på Russell Square som "norrman". Detta trots att mannen är en invandrare från Somalia som inte bott i Norge sedan han var fem år gammal.

Det var något som den 56-åriga skelleftebon Maria Skiddi reagerade på. Hon skrev ett mejl till Tronarp och undrade varför inte Aftonbladet, likt alla andra tidningar i Europa, berättade som det var; att gärningsmannen är somalier.

"Tack för ditt mejl. Den misstänkte är norsk medborgare. Om han ursprungligen kommer från Somalia, Säffle eller någon annanstans verkar vara helt irrelevant i detta fall. Till skillnad från hatsajter arbetar Aftonbladet med nyheter. Vi sysslar inte med att förstärka fördomar", blev svaret från den 30-årige vänsterjournalisten.

Bekräftar fördomar om Aftonbladet
Till Fria Tider säger Maria Skiddi att svaret bekräftar de fördomar hon redan hade om Aftonbladet.

– Han bekräftar den fördom som man kan ha mot mainstreammedias journalister som hela tiden försöker vara politiskt korrekta. De försöker inte ta in stämningen från allmänheten där de faktiskt har väldigt dålig tillit från folk redan. Själva kärnfrågan i journalistiken är att man förmedlar vad som händer och inte utelämnar eller medvetet mörkar, säger hon.

– Deras uppgift är inte att uppfostra folk utan att förmedla det som har hänt runtomkring. Jag tror att de är ganska desperata på många av de här medierna eftersom de krymper och det finns andra ställen man kan inhämta fakta på.

Känner du att din tillit till Aftonbladet steg eller sjönk efter det där svaret?
– Jag är så pass påläst och har varit i klinch med andra i sådana här frågor tidigare. Jag blev varken upprörd eller att det sjönk eller steg.

– Det blev ganska mycket "jaha, precis som jag skrev". Om man skriver på det där sättet som han gjorde till mig, då är man ganska öppen med vilken dålig koll man har på sin egen situation. De sitter på sin gren och sågar på den. Sedan kommer de trilla ned på arslet och aj vad ont det gjorde.

Fria Tider har sökt Gustaf Tronarp via Aftonbladets växel och via mejl. Han svarar i ett mejl att han gått på semester och hänvisar eventuella frågor till nyhetschefen eller ansvarig utgivare.

Aftonbladets nyhetschef Hans Österman hälsar i telefon att han inte vill kommentera Tronarps "hatsajter"-utspel.

– Jag passar den, säger han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.