Knivdådet på Russell Square

En död, fem skadade i knivdåd i London

Publicerad 4 augusti 2016 kl 09.46
Av Mattias Albinsson

Utrikes. En amerikansk kvinna i 60-årsåldern dödades och ytterligare fem skadades i ett knivdåd i London sent på onsdagskvällen, skriver Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

En 19-årig man gick vid halv elva-tiden på onsdagskvällen till attack mot personer på Russell Square i den brittiska huvudstaden.

Polisen anlände inom fem minuter och övermannade knivmannen med hjälp av elpistol. Utredningen leds av Londons mordrotel med hjälp från poliser som brukar utreda terrorbrott.

– Tidiga indikationer tyder på att mental hälsa är en viktig faktor i det här fallet och det är en viktig pusselbit i utredningen, säger terrorismutredaren Mark Rowley på Londonpolisen.

– Men i detta skede måste vi självklart ha ett öppet sinne när det gäller motivbilden. Följaktligen är terrorism ett tänkbart motiv som vi utforskar.

Senare tog polisen tillbaka uppgifterna om att dådet kunde vara terrorrelaterat.

– Såhär långt har vi inte funnit något bevis på radikalisering som skulle tyda på att den man vi tagit i förvar på något sätt motiverats av terrorism, sade Rowley.

En svårt knivskuren kvinna i 60-årsåldern fick vård på plats, men avled kort därefter. Kvinnan kommer från USA och är amerikansk medborgare, skriver Reuters.

De fem andra skadade är två män och tre kvinnor. Tre av de skadade har fått lämna sjukhuset. De skadade uppges komma från Australien, Storbritannien, Israel och USA.

Ett vittne på platsen beskriver den 19-årige knivmannen som "infödd afroamerikan", "mörkhyad", "svart".

Polisen tror att gärningsmannen valde ut sina offer slumpmässigt och han är nu anhållen misstänkt för mord.

Enligt Reuters spärrade polisen av södra delen av torget, som är i hjärtat av Londons universitetsområde och nära British Museum. Polisens tekniker satte bland annat upp ett utredningstält på platsen där kvinnan mördats.

Terrorberedskapen i Storbritannien är kraftigt förhöjd efter den senaste tidens våg av terror som drabbat framförallt Frankrike och Belgien. Om även detta dåd visar sig vara ett islamistiskt terrordåd handlar det om det artonde sådana terrordådet mot Västeuropa sedan början av förra året.

17 islamistdåd mot Europa sedan början av 2015 – och 100-tals attacker mot kyrkor

Gårdagens knivdåd inträffade samma dag som polisen meddelade att antalet poliser på Londons gator skulle utökas med ytterligare 600 för att möta terrorhotet.

Google Maps

Sadiq Khan, Londons förste muslimske borgmästare, uppmanar invånarna att vara "vaksamma".

– Londonbornas säkerhet är min första prioritet och jag känner djupt för offren för händelsen på Russell Square och deras närstående, säger han.

– Jag uppmanar alla Londonbor att vara lugna och vaksamma. Rapportera allt som verkar mystiskt till polisen. Vi har alla en viktig roll att spela som ögon och öron för vår polis och säkerhetstjänst och för att säkerställa att London är tryggt.

Londonpolisens antiterrorenhet har tidigare varnat för att Islamiska staten försöker radikalisera sårbara människor som lider av psykisk ohälsa för att förmå dem att utföra attentat.

Vid terrordåden i London i juli 2005, då 52 människor dödades, exploderade den ena av bomberna på ett tåg mellan de båda tunnelbanestationerna Kings Cross och Russell Square. Den andra bomben detonerade på en buss vid Tavistock Square som ligger i närheten av Russell Square.

Artikeln är uppdaterad.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0