Stellan Bojeruds död

Aftonbladet förtalar Bojerud (SD) efter hans död

Publicerad 20 juli 2015 kl 20.37

Media. SD-politikern Stellan Bojerud dog idag vid en ålder av 70 år. När Aftonbladet skrev en artikel om händelsen kunde vänstertidningen inte låta bli att smäda den avlidne politikern genom att tillskriva honom citat som är tagna helt ur sina sammanhang.

Gilla artikeln på Facebook

© Skärmdump

De lösryckta citat som Aftonbladet tillskriver Stellan Bojerud i sin dödsruna. (Klicka för större bild.)

I sin artikel om Bojeruds död hävdar Aftonbladets journalist Petter J Larsson att SD-profilen "hamnat i blåsväder flera gånger" på grund av saker han skrivit på internet.

"Han har bland annat skrivit att han 'beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde', att 'asiater må vara lågutbildade', samt att han 'är rasist. Stolt rasist'."

De citat som Larsson hänvisar till är dock helt tagna ur sitt sammanhang, något som Fria Tider tidigare har uppmärksammat.

Citatet där Bojerud enligt Aftonbladet säger sig vara "stolt rasist" är i själva verket saxat från en ironisk kommentar han skrivit i eget namn på Avpixlat.

"Jag är rasist. Stolt rasist. Gift i 30 år med en underbar hustru som var Holländsk-Indonesiska. En utlandsadopterad dotter, som är gift med en man från Afrika. De har tre barn, mina älskade barnbarn", lyder hela formuleringen, som Aftonbladet valt att kapa i syfte att framställa den avlidne som rasist.

Det andra citatet, där Bojerud ser ut att hylla SS, är taget från en annan kommentar där SD-politikern i själva verket fördömer nazisterna – något som Aftonbladet även i detta fall valt att undanhålla sina läsare.

"Ja, jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid mellan nationer och jag fördömer så hårt jag kan de övergrepp som inte blott SS, utan även andra nazi-organisationer gjorde för att åstadkomma Förintelsen", skrev Bojerud i kommentaren.

Aftonbladets fula trick för att smäda en nyss avliden person har väckt hård kritik på sociala medier.

"Ytterst osmakligt att använda lösryckta och missvisande citat i nyhetsartikel om person som just avlidit", twittrar statsvetaren Andreas Johansson Heinö

"Alltså, ni är ju seriöst vidriga", skriver Hanna Söderström på samma sajt.

När Aftonbladets journalist Josefin Sköld (nu anställd på Dagens Nyheter), som var först med att förvanska citaten, ringde upp Stellan Bojerud i samband med sin ursprungliga uthängning i slutet av 2013 svarade SD-profilen så här angående de påstått rasistiska uttalandena:

– Jag är en man som har levt utomlands i många länder, som är gift med en kvinna från Laos och har adoptivbarn från främmande land. Kom inte och stoppa det här rasistköret i ansiktet på mig. Jag har skött mig i 69 år och nu ska ni försöka förstöra mitt liv. Jag blir så jävla less.

Fria Tider har sökt Petter J Larsson på Aftonbladet för en kommentar.

Uppdatering: Efter kritiken valde Aftonbladet senare på måndagskvällen att ta bort stycket med de lösryckta citaten ur sin artikel.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0