Aftonbladet lämnar äntligen signalement - utelämnar "mörkhyad"

Publicerad 1 mars 2013 kl 10.14

Media.Till slut blev pressen att bevaka den pågående jakten på den knivbeväpnade våldsmannen i Sandviken för stor för Aftonbladet. Men att hjälpa polisen med en fullständig beskrivning på mannen är inte aktuellt - trots att fyra flickor nu anfallits.

Gilla artikeln på Facebook

Det tog Aftonbladet nio dagar och ytterligare två våldtäktsförsök att uppmärksamma den efterlysning Fria Tider återgav den 19:e februari. En mörkhyad, skäggig man i medelåldern och med kraftig kroppsbyggnad hade försökt dra in en 12-årig flicka i en röd Volvo på en parkeringsplats vid Parkbadet i Sandviken. En man med samma utseende försökte tre timmar senare att våldta en 16-årig flicka vid Årsundavägen. Även lokalpressen gick ut med polisens signalement av mannen, men inga rikstidningar valde att bevaka händelsen annat än i notisform, utan någon gärningsmannabeskrivning.

Redan dagarna efter händelsen skapade detta debatt om svensk medias internationellt sett ovanliga ointresse för barns säkerhet från kidnappning och våldtäkt. Fria Tider publicerade en ledare om hur tidningar och TV i andra länder alltid behandlar sådana polisjakter som förstanyhet och inte tvekar att återge fullständigt signalement även de gånger en invandrare är utpekad, eftersom den självklara prioriteringen är att undvika fler brott mot barn.

Det krävdes ytterligare två våldtäktsförsök på 14-åriga flickor i Sandviken för att Aftonbladet skulle bevaka utvecklingen i en artikel. Man återger händelseförloppet och den upprörda stämningen bland befolkningen i Sandviken, liksom polisens vädjan om hjälp från allmänheten tillsammans med signalementet - delar av det ivarjefall. Kön, ålder och skäggväxt anses av Aftonbladet relevant i jakten på våldtäktsmannen - inte hans mörka hudfärg.

Aftonbladets publisher Jan Helin har tidigare kraftfullt tillbakavisat påståenden om att hans tidning censurerar brottslingars etnicitet när de har invandrarbakgrund. Efterlysningar av internationellt snitt, kompletta med fantombilder har också förekommit i Aftonbladet. De eftersökta våldtäktsmännen har då varit - vita.

Vad som krävs för att tidningen ska lägga samma energi på att efterlysa en färgad förövare är okänt, mer än att fyra barnöverfall inte är tillräckligt.

Uppdatering: Aftonbladet har efter Fria Tiders publicering uppdaterat sin artikel med ett komplett signalement, där "mörkhyad" ingår.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Expo-bankirens nya svåra nederlag

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Mer från Media

Bidragsfuskande Tempus läggs ned

Avslöjad tidning mot konkurs.. Samhällsnytts granskning bakom nedläggningen.0 

Rapport använde bilder från Hollywoodfilm i klimatinslag

"Inte så långt ifrån det som hotar att ske".. Skrämmer tittarna med ny istid på grund av "global uppvärmning".0 

Facebook ska bekämpa "klimatförnekelse"

Lanserar egen "mytsida" enligt Ullenhag-modell.. Inlägg som ifrågasätter officiella linjen ska "taggas" med länkar till mytsidan.0 

Vetenskap

Järnmeteorit hittad efter nedslag i Uppland. Första fyndet i sitt slag på över 60 år.0 

Kultur

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0