PUT efter våldtäkten

Mohamed fann Jesus efter våldtäkten – får stanna trots att han dömts till utvisning

  • Begick bestialisk barnvåldtäkt mot svensk flicka 2013
  • Dömdes till utvisning av Falu tingsrätt
  • Konverterade till kristendomen i häktet och får nu bidrag och permanent uppehållstillstånd eftersom hans nya tro "inte går att utöva i Afghanistan"
Publicerad 29 september 2015 kl 18.52

Granskning. 21-årige Mohamed från Afghanistan dömdes till utvisning för en grov våldtäkt mot en 14-årig svensk flicka. Men i häktet konverterade han till kristendomen – påstod han – och fick snabbt permanent uppehållstillstånd eftersom kristna riskerar förföljelse i hans hemland.

Dela artikeln

Den afghanske medborgaren Mohamed kom till Sverige för fem år sedan som "ensamkommande flyktingbarn" och sökte asyl. Hans ansökan avslogs dock av myndigheterna som istället beslutade att han skulle utvisas.

Mohamed respekterade inte beslutet utan inväntade att ärendet skulle preskriberas så att han fick möjlighet att återigen ansöka om asyl och kunna komma med nya uppgifter. Utvisningsbeslutet verkställdes aldrig utan preskriberades 2013.

Våldtog 14-årig flicka
Myndigheternas oförmåga att verkställa utvisningsbeslutet ledde till att en minderårig flicka blev våldtagen av mannen, som då befann sig i landet som illegal invandrare. På en parkeringsplats i Falun sommaren 2013 våldtog afghanen en 14 år gammal flicka efter att han försett henne med alkohol.

När flickan blivit kraftigt berusad höll den 21-årige afghanen fast hennes armar och genomförde ett oralt samlag. Offret försökte värja sig från övergreppet men gärningsmannen släpade henne längs marken och våldtäkten fortsatte. Enligt vittnesmål från rätten var flickan i det närmaste medvetslös när Mohamed grovt utnyttjade hennes utsatta tillstånd. Han förnekade brott men domstolen dömde honom för grov våldtäkt mot barn till fängelse i två år och sex månader.

Tingsrätten bedömde att straffet för en vuxen gärningsman motsvarade omkring fyra års fängelse men med hänvisning till Mohameds ålder vid brottet fick han så kallad straffrabatt. Falu tingsrätt beslutade också att afghanen skulle utvisas i tio år.

Vid tiden för våldtäkten var Mohamed bosatt hos en svensk familj i Falun. Mannen i familjen beskrev i en intervju med Kriminalvården afghanen som "en lugn och fin kille som är hjälpsam och otroligt ödmjuk". Han hävdade att den 14-åriga flickan "följt efter" Mohamed under en längre tid och att våldtäktsanklagelsen var ett sätt för henne att "bestraffa honom".

En asylsökare från Afghanistan med samma ovanliga namn, men med annan födelsedata och adress, dömdes för ett annat sexbrott två år tidigare – av samma domstol. Den gången blev en kvinna överfallen och antastad i Falun av en gärningsman som fick villkorlig dom och dagsböter för olaga tvång och sexuellt ofredande.

Migrationsverket uteslöt inte vid sin prövning att även den domen berörde den 21-årige barnvåldtäktsmannen, men full klarhet kunde inte nås i frågan.

Konverterade till kristendom – i häktet
Under tiden han avtjänade straffet ansökte Mohamed på nytt om att få uppehållstillstånd. Nu påstod dessutom 21-åringen att han konverterat från islam till kristendomen – under den tid som han var frihetsberövad för våldtäkten.

När den nya asylutredningen pågick kunde han enligt myndigheten "inte svara på de mest elementära kunskapsfrågor avseende kristendomen" trots att han enligt egna uppgifter besökt kyrkor varje söndag i fem års tid. På fråga från Migrationsverket vad afghanen tänkte när han konverterade till en annan religion och därigenom utsatte sig själv för risk inför ett eventuellt återvändande uppgav 21-åringen att han "inte tänkte alls".

Enligt Mohamed själv var han i 11-årsåldern när han gjorde en kusin gravid och riskerade därför repressalier i sitt hemland. När målet överklagades hänvisade han till en afghansk identitetshandling – samma handling som han tidigare i processen hävdade hade brunnit upp. Under den asylutredning som gjordes kom mannen att ändra sina uppgifter.

I april 2015 beslutade Migrationsverket att 21-åringen inte skulle beviljas permanent uppehållstillstånd, PUT. Myndigheten ställde sig tveksam till mannens motsägelsefulla och ändrade uppgifter och beslutade att avslå hans ansökan och utvisa honom ur riket. Men 21-åringen överklagade och Migrationsdomstolen gick på hans linje genom att i juni bevilja honom PUT.

Fick PUT – trots utvisning
Migrationsdomstolens tyckte att mannens uppgifter framstod som sannolika och att han genom sin nyvunna kristna tro riskerade att utsättas för "förföljelse" i sitt hemland Afghanistan. Därför skulle han enligt domstolen får PUT och därmed i praktiken livstids bidragsförsörjning på de svenska skattebetalarnas bekostnad.

"Hans tro går inte att utöva i Afghanistan eftersom han då riskerar att utsättas för förföljelse. Han har tidigare dömts för grova sexualbrott i Sverige. Brotten är dock inte av sådan art att han omfattas av något undantag från flyktingbestämmelserna. NN:s överklagande ska därför bifallas och han ska beviljas permanent uppehållstillstånd och flyktingstatus", skrev domstolen.

Men förra veckan slog Kammarrätten fast att Migrationsdomstolen måste komma fram till ett nytt beslut.

Fria Tider har sökt ordföranden i målet där beslut om PUT fattades för en kommentar men har nåtts av information att han slutat på Förvaltningsrätten.

Beslutet var olagligt
Enligt en paragraf i utlänningslagen ska en utvisningsdömd asylsökare bara kunna få PUT om denne tidigare haft ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som varat i sammanlagt fem år. Det har 21-åringen inte haft och därför ska nu en ny bedömning göras för att få klarhet i hur länge den sexbrottsdömde afghanen ska få stanna i landet efter avtjänat straff och få möjlighet att leva på bidrag och begå ytterligare brott.

Fria Tider har talat med den ansvarige handläggaren på Förvaltningsrätten som bekräftat att målet har så kallad förtur.

– Det är klart att vi ska ta det skyndsamt, säger handläggaren till Fria Tider.

Något exakt datum för det nya beslutet ännu inte är bestämt, enligt handläggaren.

Mohamed heter egentligen något annat.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.