Kalla fakta och trollfabriken

Åkesson: "Inga planer på att ändra arbetssätt"

Publicerad 20 maj 2024 kl 07.31

Inrikes. Sverigedemokraterna har inga planer på att ändra arbetssätt efter kritiken mot partiets användning av anonyma konton i sociala medier. Det meddelar Jimmie Åkesson i SVT:s "Agenda".

Dela artikeln

– Tittar man på innehållet på de här anonyma Tiktok-sidorna så är det ganska oförargligt. Det handlar om satir och humor i första hand, säger Jimmie Åkesson.

Han fortsätter:

– Jag tycker inte att det är särskilt kontroversiellt.

Enligt SD-ledaren är det "rent formellt" inte partiet som driver de omdebatterade kontona, utan "enskilda personer som antingen är engagerade i partiet eller jobbar för partiet".

Jimmie Åkesson understryker att det varken är han eller hans kommunikationschef Joakim Wallerstein som kontrollerar det hela.

– Det är en ganska fri verksamhet, som han kallar "influencers" som sitter och jobbar med sina olika spår.

– Hade de inte gjort det hade de förmodligen gjort det på sin fritid i alla fall. Det är lite det som är min poäng här, säger Åkesson.

Liberalerna har efter Kalla faktas program om SD:s "trollfabrik" krävt att det ska bli olagligt för partier att använda sig av anonyma konton.

– Vi är öppna för att diskutera ett förhållningssätt med övriga partier. Sedan har jag svårt att se hur man i praktiken ska kunna genomföra det där förslaget. Ska det då gälla alla som har en koppling till ett politiskt parti och finns på sociala medier, säger Jimmie Åkesson i Agenda.

– Det blir ändå slutsatsen av förslaget. Jag har väldigt svårt att se att det ska kunna genomföras, om det ens är önskvärt att genomföra det.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.