Kalla fakta och trollfabriken

SD anmäler TV4

Publicerad 4 juni 2024 kl 14.34

Media. Sverigedemokraterna anmäler TV4 till Granskningsnämnden för att ha brutit mot kravet på saklighet i sina kontroversiella program om partiets påstådda "trollfabrik".

Dela artikeln

Enligt SD gjorde de program som sändes den 7 respektive 14 maj påståenden och utpekanden som varit felaktiga på ett sätt som riskerar att "få konsekvenser för allmänhetens uppfattning om den svenska informationsmiljön".

TV4 har också "använt en bildsättning som varit ägnad att på ett osakligt sätt förstärka ett narrativ", enligt SD, som anser att tv-bolaget därmed har brustit i kraven på saklighet.

I sin anmälan skriver partiet:

"Att TV4 valt att sända programmet är särskilt allvarligt sett i ljuset av att det har varit ägnat att skapa en felaktig bild av ett politiskt parti, att sändningen skett i anslutning till valet till Europaparlamentet samt att det ägt rum efter att flera myndigheter varnat för utländsk otillbörlig informationspåverkan och desinformation. Att sammanblanda legitim opinionsbildning, satir och demokratiska åsiktsyttringar med sådana utländska påverkansoperationer som myndigheter har i uppgift att skydda den svenska demokratin från, medför en risk att viktig myndighetsinformation till medborgarna förvrängs eller feltolkas. Dessa omständigheter och sammanhang bör vägas in som försvårande faktorer i bedömningen om TV4 genom inslagen brutit mot saklighetskravet i sändningstillståndet."


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.