Terrordådet i Stockholm

Åkesson: Regeringen måste ställas till svars för terrordådet

Publicerad 10 april 2017 kl 08.05
Av Mattias Albinsson

Politik. Sverige­demokraternas parti­ledare Jimmie Åkesson vill att regeringen ställs till svars för fredagens terrordåd i Stockholm. Han menar att regeringen gett efter för vänster­mediala påtryckningar om att inte genomföra inre utlännings­kontroller för att söka upp och utvisa illegala invandrare och att det möjliggjort dådet.

Gilla artikeln på Facebook

Till gårdagens "Agenda" i Sveriges Television hade representanter från fyra partier bjudits in för att prata om terrordådet; inrikes­minister Anders Ygeman (S), M-ledaren Anna Kinberg Batra, Center­partiets parti­ledare Annie Lööf och SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– När bilden har klarnat så pass att vi vet vad som har hänt här, då är det dags att utkräva ansvar, både politiskt och på andra nivåer. Om det är så att de uppgifter vi har fått kring den här personen stämmer, då måste vi utkräva ansvar från framför allt regeringen. Vi får inte låta det gå till överdrift och att vi ska stå här och låtsas som att vi är helt överens, sade Åkesson.

När SD-ledaren ombads utveckla sitt resonemang fortsatte han:

– Är det så att det finns en anledning till att antalet inre utlännings­kontroller mer än halverats sedan 2013 då det var ett fasligt liv om att det var hemskt att utföra utlännings­kontroller? Det är en anledning till att polisen inte hittar dem som avviker efter utvisnings­beslut. Jag tycker vi måste på allvar föra en debatt om att ta illegala i förvar. Det är inte rimligt att människor och potentiella terrorister avviker som de gör idag och ingen hittar dem, ingen vet var de är, vi har mellan tio och femton tusen människor i Sverige som vi inte vet var de befinner sig.

Bakgrund
Våren 2013 hamnade polisen i konflikt med främst Miljö­partiet med anledning av projektet "Reva" som syftade till att söka upp och utvisa illegala invandrare, även kallade "papperslösa flyktingar". Polisen gjorde då bland annat ID-kontroller av invandrare som åkte kollektivtrafik i Stockholm utan att betala för sig för att utreda om de vistades i landet legalt eller ej.

Ganska snart hängde flera vänster­profilerade mediebolag på MP:s anklagelser mot polisen där man menade att projektet var rasistiskt. De som vågade visa polisen sitt stöd utsattes för en smuts­kastnings­kampanj från företrädare för det vänster­extrema nätverket Expo. Till slut tvingades polisen drastiskt minska antalet utvisningar av illegala invandrare genom att upphöra med ID-kontrollerna i kollektiv­trafiken.

Frågan har åter kommit att bli aktuell eftersom den 39-årige man som genomförde fredagens terrordåd är en illegal invandrare från Uzbekistan. Om han omhändertagits tidigare hade dådet alltså stoppats, menar SD.

Medhåll från M
Ygeman ville i Agenda inte ta en debatt om varför 39-åringen tillåtits stanna i Sverige, det ville däremot Kinberg Batra som i stort tycks dela Åkessons uppfattning.

– Det stämmer ju som Jimmie Åkesson sade att det är färre kontroller av det här nu och det är ju något som polisen måste kunna prioritera, sade hon.

M-ledarens partikollega, före detta stats­minister Carl Bildt, skriver på Twitter att det är "högst problematiskt" att det gömmer sig illegalt invandrade uzbeker i Sverige.

SD och regeringen har även olika syn på hur man ska hantera återvändande IS-terrorister. Regeringen vill släppa in dem i Sverige medan SD vill förbjuda dem att komma tillbaka.

– Om man hindrar dem från att återvända, då betyder det att de aldrig kommer straffas, det kommer jag inte gå med på, sade Ygeman i Agenda varpå Åkesson svarade:

– De har inte här att göra. Jag kan köpa att de inte får sitta i ett svenskt fängelse om det är så att det är möjligt att de aldrig kan återvända till Sverige. Jag tycker att det är en mycket bättre lösning.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.