Inbördeskriget i Syrien och Irak
Ombord på den amerikanska flottans lastfartyg Cape Ray kommer Syriens allra farligaste kemvapen att förstöras.

Alla kemvapen har lämnat Syrien

Publicerad 24 juni 2014 kl 08.10

Utrikes. Syriens sista lager av kemiska vapen har nu lastats på fartyg för att föras ut ur landet och förstöras, enligt FN:s kontrollorgan för kemvapen (OPCW).

Gilla artikeln på Facebook

Den 27 september förra året tog OPCW:s styrelse beslut om att alla syriska kemvapen skulle förstöras, sedan FN:s säkerhetsråd godkänt resolution 2118, som innebar att Syrien efter ryska påtryckningar åtog sig att överlämna alla sina kemvapen till det internationella samfundet.

I slutet av februari 2014 presenterade Syrien en ny plan för OPCW, som handlade om att kemikalierna skulle föras bort före den 27 april. Man har dock inte kunnat klara tidsschemat.

USA, Ryssland och en rad europeiska länder har sedan dess varit inblandade i det ambitiösa projektet med att identifiera och förstöra de kemiska vapnen. Det sista och farligaste kemvapnet ska inom kort förstöras till sjöss, ombord på det amerikanska fartyget Cape Ray som är specialutrustat för uppgiften, uppger Al Jazeera.

Andra delar av den syriska kemvapenarsenalen kommer att förstöras i anläggningar i Finland, Storbritannien, Tyskland och USA.

Det syriska utrikesministeriet bekräftade på måndagen att "den sista lasten med kemiska vapen idag har lämnat syriskt territorium", skriver Al Jazeera på nätet.

OPCW säger i ett uttalande att alla deklarerade kemikalier är borttransporterade från Syrien. Huruvida landet fortfarande har odeklarerade reserver går dock inte att uttala sig om, men så är det med alla länder som OPCW samarbetar med.


Coronavaccin
Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverigekopplad terror-arab åtalas – körde på "otrogna" MC-förare

Mejade ned tre motorcyklister. Rullade ut bönematta på vägen och bad till Allah efter dådet.0 

Ekonominyheter

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.