Allt fler matcher uppgjorda

Publicerad 14 oktober 2014 kl 08.54

Inrikes. På måndagen startade Sveriges första rättegång som rör en uppgjord fotbollsmatch – ett fenomen som nyligen uppmärksammats av SVT:s "Uppdrag granskning". Matchfixning är ett växande problem och enligt polisen har de uppgjorda matcherna en direkt koppling till grov organiserad brottslighet.

Gilla artikeln på Facebook

– Polisen får in allt fler anmälningar om manipulerade matcher samtidigt som det finns ett mörkertal, säger Åsa Elfving, chef för Nationella korruptionsgruppen.

Fenomenet med uppgjorda matcher är relativt nytt i Sverige. År 2012 anmäldes den första svenska fotbollsmatchen som misstänktes vara manipulerad – ett ärende som nu är avskrivet eftersom det inte gick att styrka brott.

Sedan 2013 har det kommit in 20 polisanmälningar om matchfixning, jämfört med 2012 då endast två anmälningar gjordes. Uppgifter som polisen har tagit del av tyder på att åtminstone 35 svenska fotbollsmatcher har varit föremål för manipulation i vadhållningssyfte under 2013 och 2014.

– Uppgjorda fotbollsmatcher som misstänks ha ägt rum är i Superettan och herrarnas division 2, division 3 och U 21, säger Åsa Elfving enligt Rikspolisstyrelsen.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0