Bostadsbubblan

Allt omöjligare för unga att få bostad i Stockholm

Publicerad 14 juli 2023 kl 12.14

Ekonomi. Att ta sig in på bostadsmarknaden i Stockholm blir en allt svårare uppgift för förstagångsköpare, enligt SBAB:s mäklarbarometer.

Dela artikeln

En majoritet, 51 procent, av mäklarna i Stockholmsregionen uppger att det givet de förändringar som skett på marknaden är svårare för förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden idag jämfört med för ett år sedan.

En tredjedel uppger att det blivit lättare och en tiondel att läget är oförändrat.

Att det blivit svårare stöds också av färsk statistik från Booli. I juni var medelslutpriset för ettor och tvåor i Stockholms län 3.167.800 kronor. Att jämföra med 3.111.700 kronor i juni i fjol. Priset på dessa små lägenheter, som ofta är det som förstagångsköpare letar efter, har varit något lägre tidigare under året men i juni var priset alltså något högre än under samma månad i fjol.

– Priserna för små lägenheter i regionen ligger nu strax över fjolårets nivå. Samtidigt är det svårare att få lån idag. I bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler (KALP) behöver de ta hänsyn till att räntan höjts men också till att inflationen bidragit till ökade levnadskostnader, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom, i ett utskick.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.