Terrormordet på Samuel Paty
Etienne de Gonneville angrep SVT-programledaren Anders Holmbergs frågor under intervjun.

Ambassadörens utspel i SVT: "Frankrike är ett muslimskt land"

Publicerad 25 oktober 2020 kl 22.44

Inrikes. Frankrike är ett muslimskt land. Det förklarade Frankrikes ambassadör i Sverige, Etienne de Gonneville, under en spänd intervju i kvällens "Agenda" i SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Terrormordet på läraren Samuel Paty – som hade visat upp Muhammedbilder när han undervisade om yttrandefrihet – har skakat om Frankrike.

President Emmanuel Macrons verbala attacker mot islamism efter dådet har också skapat en diplomatisk konflikt med Turkiet och lett till protester i arabvärlden.

När saken togs upp i "Agenda" i SVT på söndagskvällen befann sig den franske Stockholmsambassadören Etienne de Gonneville i studion.

Under intervjun uttryckte de Gonneville synbar irritation över de frågor som SVT-programledaren Anders Holmberg ställde, och som han uppenbarligen ansåg vara okänsliga gentemot muslimer.

När Holmberg frågade om det finns risk för en konflikt mellan Frankrike och "den muslimska världen" sade den liberale ambassadören ifrån.

– För det första är Frankrike ett muslimskt land, proklamerade Etienne de Gonneville och fortsatte:

– Islam är den näst största religionen i Frankrike. Vi har 4–8 miljoner franska medborgare med muslimsk bakgrund. De muslimer jag i första hand vill lyssnar till är de franska.

Ambassadören underströk att det är "propaganda från al-Qaida" som ligger bakom att muslimer begår liknande dåd, inte islam i sig.

Etienne de Gonneville kritiserade också Anders Holmberg när SVT-journalisten konstaterade att även muslimer som inte är radikala anser det vara väldigt stötande med Muhammedbilder.

– Människor inser sällan hur laddad och moralisk oklar din fråga är. Det här är den fälla islamister har gillrat åt oss. Samtalet i den här intervjun handlar om halshuggningen av en fransk lärare. Nu går du vidare till något annat, nämligen en debatt till synes om religion, sade han.

Enligt de Gonneville handlar det hela om terrorism och inte om islam.

– Medierna måste veta hur de ska hantera frågan om islamisk terrorism och inte åter gå i fällan: att det skulle vara att förolämpa islam. Islam är en mångskiftande religion. De vi hör just nu är människor som uttalar sig för dessa radikala islamistiska grupper. Vi ska inte tillmäta dem större vikt än de har. De är en liten minoritet, sade ambassadören.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.