Personal från det amerikanska militära företaget Academi har satts in i striderna i östra Ukraina, rapporterar Bild am Sonntag. På bilden ett trupptransportfordon som stuckits i brand av separatister i Mariupol.

Amerikanska legosoldater slåss i Ukraina

Publicerad 11 maj 2014 kl 20.44

Utrikes. Regeringen i Kiev har satt in 400 soldater från det amerikanska militära företaget Academi i striderna i östra Ukraina, uppger den tyska tidningen Bild am Sonntag.

Gilla artikeln på Facebook

Den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterade redan i början av mars att den nya ukrainska regeringen hade hyrt in soldater från amerikanska militära företag.

För en månad sedan uppmärksammade Fria Tider ett filmklipp som uppges vara inspelat under oroligheter i Kharkiv i östra Ukraina i början av april. På filmen misshandlas en man som är klädd i den ukrainska specialstyrkan Sokils uniform av rysktalande personer i en källare. Efter att ha tagit emot ett antal slag och sparkar säger den medtagne mannen ”I'm a U.S. citizen”.

Nu kommer ytterligare uppgifter om att amerikansk militär personal hyrts in av regeringen i Kiev. Det är den tyska tidningen Bild am Sonntag som skriver att 400 soldater från det militära företaget Academi deltar på regeringssidan i striderna i östra Ukraina. Personalen från Academi ska ha satts in i striderna kring staden Slovjansk, som hålls av separatister.

Uppgifterna kommer från den tyska underrättelsetjänsten Bundesnachrichtendienst (BND), som fått informationen från amerikanska källor. Personal från BND redogjorde för uppgifterna vid en föredragning med den tyska regeringen den 29 april, skriver Der Spiegel baserat på Bild am Sonntags reportage. Bild am Sonntags artikel finns inte tillgänglig på nätet.

Academi hette tidigare Xe och dessförinnan Blackwater. Bolaget bytte namn från Blackwater efter att det uppdagats att dess personal skjutit ihjäl civila i Irak.


Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0